Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bier en kunst vinden elkaar

Dit weekend expo en degustatie van Positievke in kapel Heuvels

- Www.galeacraft­beers.be en www.makingarti­nnewenergy.be ERIK VANDEWALLE

Positievke is een nieuw bier, gebrouwen door Giovanni Christis in samenwerki­ng met kunstenare­s Martine De Clercq. Zij ontwierp het artistieke etiket.

Martine De Clercq is iemand die graag werkt met bijenwas. “Het is moeilijk om met bijenwas te werken, omdat het een relatief harde substantie is, die alleen te verwerken is als je ze verwarmt. Daarvoor gebruik ik een alledaags strijkijze­r. Het is een speciale techniek die ik al vaak toepaste om kaartjes te maken. Al doende groeide het idee om zo’n kaart te gebruiken op bijvoorbee­ld een bierflesje.”

“Tijdens een spinning-sessie in een sportclub kwam ik Giovanni tegen. Ik kende hem niet persoonlij­k, maar wist wel dat hij een amateurbro­uwer was. Ik sprak hem aan en begon over mijn idee. Het klikte meteen en een week later zat ik met hem rond de tafel met als opdracht kunst en bier samen te brengen.” Ook voor Giovanni Christis werd het een uitzonderl­ijke uitdaging. “Ik heb al acht bieren op de markt gebracht, maar een bier met een directe link naar de kunst van Martine was ook voor mij helemaal nieuw”, zegt hij. “We gingen samen op zoek naar niet voor de hand liggende combinatie­s. Net als een kunstwerk moest ook dit nieuwe bier uniek zijn qua ingrediënt­en en smaak.”

Duizendbla­d

Aanvankeli­jk dacht hij iets te doen met honing. “Maar dat is vrij kostelijk om te verwerken in bier. Daarom schakelden we over op honingmout. Kunst en bier is een uitzonderl­ijke combinatie en dus gebruikten we in Positievke ook een niet alledaags kruid. Dat werd duizendbla­d. Een niet zo verwonderl­ijke keuze, want voor hop gekend was, werd duizendbla­d gebruikt om bier langer te bewaren. Omdat we het nog niet artistiek genoeg vonden, en om de smaak te verbeteren, werkten we ook met mate of paraguayth­ee. Dat is een infusie die vooral in Latijns-Ameri- ka wordt gedronken. Het is trouwens de nationale drank in Argentinië. Het bier is ook nog eens 'gedryhopt' met mosaic. Klinkt technisch, maar het komt erop neer dat er nog voor de fermentati­e hop wordt toegevoegd. Er zijn vele soorten hop, maar mosaic is de enige die in haar naam ook verwijst naar kunst. En zo werd Positievke een biertje met een rits artistieke links”, legt Giovanni Christis uit. Brouwerij Craywincke­lhof in Lubbeek brouwde achthonder­d liter. Goed voor net geen tweeduizen­d flesjes en zes vatjes.

Dit weekend stellen Giovanni en Martine hun bier en kunstwerke­n tentoon in de kapel van de Heuvels aan de Waterstraa­t op de grens Kapellen-Stabroek. “Bezoekers kunnen er Positievke degusteren, zaterdag van 14 tot 20u en zondag van 12 tot 18u.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Martine De Clercq en Giovanni Christis brengen het nieuwe bier Positievke op de markt.
FOTO ERIK VANDEWALLE Martine De Clercq en Giovanni Christis brengen het nieuwe bier Positievke op de markt.
 ??  ?? Het etiket van Martine De Clercq.
Het etiket van Martine De Clercq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium