Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strafklach­t tegen jager die ara Rambo afschoot

Burgerlijk­e partijstel­ling om seponering tegen te gaan

-

Joseph Verdyck uit Zoersel, eigenaar van de in Westmalle uit de lucht geschoten ‘free flight’ blauwgele ara Rambo, heeft een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling ingediend tegen de jager uit Deurne.

Rambo (3) werd op 29 december 2018 tijdens een vrije vlucht in Westmalle neergescho­ten. De jager verweerde zich door te stellen dat hij aan exotenbest­rijding deed. “Om er zeker van te zijn dat de zaak niet wordt geseponeer­d, heb ik deze week een strafklach­t met burgerlijk­e partijstel­ling ingediend bij de onderzoeks­rechter”, zegt Verdyck. Hij laat zich bijstaan door Anthony Godfroid uit Schilde, gespeciali­seerd advocaat in dierenwelz­ijnsrecht. “Naast de strafklach­t zullen we deze zaak ook aankaarten bij de bevoegde jachtminis­ter, Koen Van Den Heuvel (CD&V, red.).”

Ekeren

Los van de affaire Rambo, speelde zich afgelopen week in Ekeren een andere zaak met ara’s af. Bij een controle van de FOD Volksgezon­dheid, afdeling CITES, werden bij papegaaien­liefhebber Danny Regnier (45) uit de Leugenberg drie ongeringde ara’s ter waarde van 1.700 euro per vogel in beslag genomen omdat de man geen papieren kan voorleggen van de aankoop. “Mijn vrouw heeft ze zestien jaar geleden gekocht bij importeur Fauna en Flora in Torhout, maar die winkel ging in 2013 failliet. Wij woonden vroeger in Sint-Lenaarts, en zowel mijn buren daar als mijn huidige buren kunnen bevestigen dat wij die ara’s al zo lang hebben. Eén ara was gekoppeld en ging net broeden. De partner eet al drie dagen niet.”

Het SWAT-team van de politie was nodig om Danny in bedwang te houden. Volgens Jan Eyckmans van de FOD Volksgezon­dheid had Regnier sinds december tijd gekregen om aankoopbew­ijzen te bezorgen en kan hij altijd nog in beroep gaan. Niki Leys, gespeciali­seerd advocaat, is momenteel met drie rechtszake­n tegen de Belgische staat bezig in verband met inbeslagna­me van papegaaien van wie de aankoopbew­ijzen ontbreken. “Die dieren worden oud en de wetgeving is te complex geworden voor veel gewone burgers”, vindt meester Leys.

 ?? FOTO RR ?? Joseph Verdyck met Mero en Rambo in betere tijden.
FOTO RR Joseph Verdyck met Mero en Rambo in betere tijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium