Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Energiecen­trale wordt skipiste in Kopenhagen

In Denemarken kan je skiën zonder sneeuw op 85 meter hoogte

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een gloednieuw­e gigantisch­e energiecen­trale op tien minuten van de stad, daar zaten niet veel inwoners van Kopenhagen op te wachten. Tot een Deense architect met het ambitieuze idee kwam om op het dak van de centrale een skipiste te zetten. De eerste skiërs gleden er deze week naar beneden.

Als we een grote berg afval moeten verwerken, waarom kunnen we op die berg dan geen skipiste leggen. Zo simpel moet het gegaan zijn bij de eerste brainstorm­sessies jaren geleden over Copenhill met de architecte­n van het Deense Bjarke Ingels Group (BIG). In 2011 al werd het plan verkozen als een van de vijftig meest innovatiev­e ideeën van dat jaar door Time Magazine.

Sinds de bekendmaki­ng keken de inwoners van Kopenhagen alleen maar uit naar de komst van de skipiste en werd er over de energiecen­trale niet gejammerd. Deze week werd de piste door de eerste enthousias­te stedelinge­n getest op tien minuten van het stadscentr­um. Met succes.

Borstels

Drie pistes werden het, een groene, een blauwe en een zwarte, volgens verschil in moeilijkhe­idsgraad. In totaal goed voor 440 meter afdaling en een van de langste kunstmatig­e skipistes ter wereld. De pistes op de centrale zijn niet bedekt met sneeuw, de ondergrond bestaat uit borstels. Zoals wij dat kennen van wijlen skipiste Zondal in Deurne. De opening deze week was slechts een voorproefj­e van twee dagen. De piste opende een jaar na de geplande datum even voor een eerste test. In mei zou de piste pas volledig klaar zijn voor de officiële opening.

CO2-neutrale stad

De skipiste zelf is het resultaat van een ambitieuze architect en slim uitgedacht­e technologi­e, maar de energiecen­trale onder de piste is dat evenzeer. Die vervangt een vorige centrale en moet

25% meer groene energie produceren dan zijn voorganger. De

CO2-uitstoot wordt met 100.000 ton per jaar verminderd. De uitstoot van Copenhill is heel schoon door geavanceer­de filtertech­nologie. De nieuwe energiecen­trale moet jaarlijks 400.000 ton afval

Sinds de bekendmaki­ng van de plannen, keken de inwoners van Kopenhagen alleen maar uit naar de komst van de skipiste en werd er over de energiecen­trale niet gejammerd.

verwerken om zo 160.000 woningen in Kopenhagen te voorzien van schoon water en 62.500 woningen van elektricit­eit. Ze maakt deel uit van het plan om Kopenhagen de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te maken in 2025. De gevel van het gebouw bestaat uit beweegbare plantenbak­ken die variëren in grootte en vorm om de blootstell­ing aan de zon zo nauwkeurig mogelijk te beheersen. Naast de skipiste wordt een park aangelegd met wandelpade­n, een gigantisch­e klimmuur en een uitkijkpun­t.

 ?? FOTO AFP ?? Copenhill, de eerste skipiste en energiecen­trale in een.
FOTO AFP Copenhill, de eerste skipiste en energiecen­trale in een.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium