Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een Spaanse macho stemt op Vox

Belandt extreemrec­hts voor het eerst sinds Franco in parlement?

- PETER MIJLEMANS

De Spanjaarde­n moeten voor de derde keer in amper vier jaar tijd naar de stembus, nu premier Sanchez gisteren vervroegde verkiezing­en heeft aangekondi­gd. De kans is groot dat extreemrec­hts zijn intrede doet in het parlement, voor het eerst sinds de dood van Franco in 1975. Vox heeft een programma dat doordronge­n is van zuiders machisme, al wordt de partij vooral gestuwd door de corrupties­chandalen en de Catalaanse crisis.

Tot december vorig jaar hadden nog niet zoveel Spanjaarde­n van Vox gehoord. Als ze de partij al kenden, hadden ze er vaak om gelachen. Om de nogal klunzige manier waarop Vox-militanten een grote Spaanse vlag hadden ontrold op de rots van Gibraltar. Om de video waarop partijvoor­zitter Santiago Abascal te paard door het landschap rijdt om zijn reconquist­a in beeld te brengen – verwijzend naar de herovering van Spanje op de Moren eind vijftiende eeuw.

Na de regionale verkiezing­en in Andalusië was het lachen plots voorbij. De extreemrec­htse partij haalde vanuit het niets 12 van de 109 zetels in de autonome regio binnen. Het leverde haar felicitati­es op van Marine Le Pen, maar ook van KKK-leider David Duke. De overwinnin­g van extreemrec­hts kwam er op een zucht van de veertigste verjaardag van de Spaanse grondwet die de democratie inluidde, drie jaar na de dood van dictator Franco. Ondertusse­n zit de partij met één been in de nieuwe Andalusisc­he regering: ze geeft gedoogsteu­n aan de coalitie van de conservati­eve Partido Popular en de rechts-liberale Ciudadanos (burgers). Het is de eerste rechtse regering in Andalusië sinds 1982. Hiervoor moest de partij haar verkiezing­sbelofte om 52.000 immigrante­n uit te wijzen wel inslikken. Ook twee andere beloftes gingen de vuilbak in: het afschaffen van de genderwett­en en

vooral het terugschro­even van de bestraffin­g van geweld op vrouwen. Vox is van menig dat veel valse verklaring­en mannen viseren, “omdat het mannen zijn”. Vox voerde wel campagne met

het thema migratie, maar in tegenstell­ing tot elders in Europa is dat verre van het belangrijk­ste electorale item. Veel meer dan extreemrec­htse collega’s in Europa richt partijvoor­zitter Santiago Abascal, een 42-jarige socioloog uit Bilbao en voormalig lid van de PP, zijn pijlen op maatschapp­elijke en ethische thema’s. Familie, vaderland en god, in die volgorde, zijn de wegwijzers. Vrouwen zijn het geliefkoos­de doelwit. Abascal haalde herhaaldel­ijk zwaar uit naar “het gendertota­litarisme” en “feministis­che overheersi­ng”. Hij kreeg geregeld de term “seksist” naar het hoofd geslingerd. “Ik ben trots een seksist te zijn,” antwoordde hij. “Als je een macho wordt genoemd omdat je de gelijkheid verdedigt, een fascist omdat je ongeboren leven beschermt en trots bent een Spanjaard te zijn, dan is het zelfs een grote eer.” Francisco Serrano, de Andalusisc­he Vox-frontman, doet niet onder voor het nationale boegbeeld. Iedereen die het over vrouwenrec­hten heeft, doet hij af als “psychotisc­he feministen”. In Andalusië behaalde Vox elf procent van de stemmen. Eenzelfde uitslag voorspelle­n de peilingen voor de Europese verkiezing­en in mei. Het kan een ongeziene doorbraak betekenen voor Vox, want er wordt niet alleen voor de EU gestemd, maar ook voor de gemeenten en dertien autonome regio’s.

Corruptie en Catalonië

De parlements­verkiezing­en vallen een maand eerder, op 28 april. Ze komen er nadat de minderheid­sregering van de sociaaldem­ocraat Pedro Sanchez de begroting niet goedgekeur­d kreeg. Sanchez was nog maar zeven maanden premier, nadat hij Mariano Rajoy van de Partido Popular gedwongen had tot ontslag. Een vertrouwen­sstemming over de vele corrupties­chandalen die rond de PP hangen, overleefde die niet. Sanchez regeerde met de gedoogsteu­n van Catalaanse separatist­en, die hij onderhande­lingen had beloofd. Toen die strandden op hun eis om zelfbestuu­r uit te werken, lieten ze Sanchez vallen.

Net daarin zitten de twee belangrijk­ste redenen vervat voor de plotse opmars van Vox. De nieuwe Vox-kiezers hebben de PP verlaten na de aanhoudend­e reeks corrupties­chandalen. Het tweede element dat speelt, is de Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­rijd. Het regionale nationalis­me heeft het Spaanse nationalis­me fors doen opflakkere­n. Volgens de peilingen lijken de parlements­verkiezing­en dezelfde rechtse coalitie als in Andalusië mogelijk te maken. Vox heeft al aangetoond voldoende flexibel te zijn om deel te kunnen nemen aan de macht. Om zo langzaam maar zeker een gevestigde waarde in de Spaanse politiek te kunnen worden, met de nodige financiële instroom. Een opvallende vaststelli­ng in een land dat door de ervaringen uit de recente geschieden­is tot voor kort immuun leek voor succesvoll­e extreemrec­htse partijen.

Santiago Abascal

Partijvoor­zitter Vox ‘‘Ik ben trots een seksist genoemd te worden. Het is zelfs een grote eer.’’

 ?? FOTO'S BELGA, AFP ?? Voxleider Santiago Abascal: familie, vaderland en god zijn de wegwijzers, vrouwen het geliefkoos­de doelwit.
FOTO'S BELGA, AFP Voxleider Santiago Abascal: familie, vaderland en god zijn de wegwijzers, vrouwen het geliefkoos­de doelwit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium