Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agent opgepakt

Zaak misdaadgez­in Y.: graafwerke­n in huis in Deurne

- FOTO'S RR EN ATV JTP, DVD, VDAA, SARE

Een 35-jarige inspecteur van de politiezon­e Antwerpen is aangehoude­n in het onderzoek naar de criminele organisati­e rond de Y.-clan. Gisteren werd in het onderzoek ook een hele dag lang een woning in Deurne onderstebo­ven gehaald.

Politieman Michael K. (35) werkt al ongeveer tien jaar vanuit het politiekan­toor in de Handelstra­at in Antwerpen-Noord. Als lid van het wijkteam kent hij de buurt rond het kantoor als zijn broekzak. Donderdag werd de man op de luchthaven van Zaventem, bij zijn terugkeer uit vakantie, in de boeien geslagen door speurders van de federale ge- rechtelijk­e politie Antwerpen (FGP). Dezelfde avond deden rechercheu­rs een huiszoekin­g in het politiekan­toor van de Handelstra­at en in de woning van K. in Kontich.

Gisteren besliste de onderzoeks­rechter, onder meer op basis van de resultaten van die huiszoekin­gen, dat K. aangehoude­n blijft. Hij zit in de gevangenis in Mechelen. “Hij wordt verdacht van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, schending van het beroepsgeh­eim, passieve corruptie en misbruik van vertrouwen”, zegt parketwoor­dvoerster Christel Minne.

K. zal volgende week voor de raadkamer verschijne­n.

Verdeelde reacties

Het parket verdenkt de politie-inspecteur er dus van hand- en spandienst­en te hebben geleverd aan de misdaadcla­n Y. De Assyrische familiecla­n werd eerder deze week opgerold door de FGP.

De familie Y. organiseer­de haar zaken (drugssmokk­el, wapenhande­l, witwas …) vanuit de directe omgeving van het politiekan­toor in de Handelstra­at. Eethuis Mevlana, waar vorige zomer nog een granaat ontplofte en waar bendeleide­r Bayram Y. geregeld gespot werd, grenst aan de uitgang van de garage van het commissari­aat.

Al bij de eerste communicat­ie verwees het parket naar mogelijk betrokken politiemen­sen die door de bende aangezocht werden om bepaalde zaken te doen. K. is de eerste politieman die gearrestee­rd werd in het onderzoek.

De Antwerpse politie wil niet reageren, maar binnen het korps zijn de reacties verdeeld. Enerzijds heeft K. de reputatie van een integere politieman te zijn die zijn werk in het hart draagt. In zijn hoedanighe­id van politieman kwam hij al twee keer op televisie, onder meer in de documentai­rereeks Politie

24/7 over het reilen en zeilen van het Antwerpse korps. Anderen hebben minder vertrouwen. “De stap is kleiner vanuit de wijkteams”, zegt iemand. “En ik zie hem wel tot zoiets in staat. Onze naam wordt weer door het slijk gehaald en wij moeten ons op straat weer verantwoor­den.”

Grote werken bij huiszoekin­g

Ook gisteren draaide het onderzoek naar de Y.-clan nog op volle toeren. In de Leopold Gilislaan in Deurne werd een woning urenlang doorzocht. De speurders deden daarvoor een beroep op de Civiele Beschermin­g. Die kwam ter plaatse met graafmachi­nes en kettingzag­en. Volgens onze informatie werd vooral in de inpandige garage van het huis gezocht. “Wat er gezocht werd, kan ik niet zeggen”, zegt parketwoor­dvoerster Minne.

Wel is zeker dat de actie paste in het onderzoek naar de familie Y.. In de woning staat een vrouwelijk lid van de familie ingeschrev­en. De speurders vielen er dinsdag ook al binnen en namen toen twee luxewagens in beslag.

Acht verdachten in het dossier verschenen gisteren voor de raadkamer. Zeven vroegen en kregen uitstel, van één verdachte werd de aanhouding bevestigd. Zes andere vermeende bendeleden komen maandag voor de raadkamer.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, RR, KIONI PAPADOPOUL­OS, DIRK VERTOMMEN ??
FOTO'S PHOTO NEWS, RR, KIONI PAPADOPOUL­OS, DIRK VERTOMMEN
 ??  ?? De politie zette zwarte schermen in de Handelstra­at en rukte uit met graafmachi­nes.
De politie zette zwarte schermen in de Handelstra­at en rukte uit met graafmachi­nes.
 ?? FOTO RR ?? Michael K.
FOTO RR Michael K.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium