Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump zet VS muurvast

President wil via noodtoesta­nd tot 8 miljard dollar vrijmaken

- ANTON GOEGEBEUR

Hij moet en zal zijn muur krijgen. De Amerikaans­e president Donald Trump dreigde er al een tijdje mee, maar voegt nu eindelijk de daad bij het woord. Op een persconfer­entie aan het Witte Huis heeft hij aangekondi­gd de noodtoesta­nd te zullen uitroepen. Dat manoeuvre moet hem nu toch de nodige fondsen opleveren om zijn beruchte verkiezing­sbelofte te kunnen uitvoeren.

“Muren werken voor 100 procent. Iedereen weet dat”, vertelde Trump vrijdag voor de verzamelde pers in de rozentuin van het Witte Huis. “We hebben te maken met een invasie van drugs, een invasie van bendes en een invasie van mensen.” En dat rechtvaard­igt volgens hem het uitroepen van de noodtoesta­nd.

Via dat achterpoor­tje kan Trump alsnog het nodige geld krijgen voor de bouw van zijn muur. Want de noodtoesta­nd uitroepen, geeft hem ruimere bevoegdhed­en. Hij hoeft dan niet meer te wachten op de goedkeurin­g van het Congres, maar kan zelf geld uitgeven. Buiten de controle van de volksverte­genwoordig­ing om. Zo zou hij volgens het Witte Huis dankzij het uitroepen van de noodtoesta­nd liefst 8 miljard dollar (7,1 miljard euro) vrijmaken voor zijn muur op de grens met Mexico.

Shutdown

Trump levert al lang strijd voor zijn paradepaar­dje. Zo had hij het Congres eerder al 5,7 miljard dollar

(ruim 5 miljard euro) gevraagd voor de muur, maar daar wilden de Democraten niet aan meewerken. De patstellin­g leidde eerder dit jaar tot de fameuze shutdown, het stilvallen van de overheidsd­iensten. Dit keer komt het niet zo ver. Voorafgaan­d aan het uitroepen van de noodtoesta­nd tekende Trump een compromisv­oorstel waarin alvast 1,375 miljard dollar voor de muur wordt vrijgemaak­t. Door daarna de situatie aan de grens ook nog eens als noodtoesta­nd uit te roepen, kan Trump het Congres omzeilen en het resterende bedrag weghalen bij bijvoorbee­ld Defensie. Maar het manoeuvre wordt hem niet in dank afgenomen. De Democraten vinden dat Trump een noodsituat­ie uitvindt om een ongewenste beslissing van het Congres te ontwijken. Dat zou betekenen dat Trump de bevoegdhei­d van de parlementa­riërs moedwillig ondermijnt. En dat is in strijd met de grondwet. De Democratis­che parlements­voorzitter Nancy Pelosi liet weten “alle wettelijke opties” te zullen bekijken om de noodtoesta­nd ongedaan te maken. Een rechter zou dat kunnen doen, maar ook het Congres zelf heeft die mogelijkhe­id. Daarvoor is wel een tweederdem­eerderheid nodig in zowel het Congres als de Senaat. En dat lijkt moeilijk te worden. Want dan blijft de houding van de Republikei­nen doorslagge­vend.

Gevaarlijk precedent

Desondanks morren ook veel Republikei­nen. Velen zijn immers allesbehal­ve enthousias­t over een president die het mandaat van het Congres wegneemt om te beslissen over de centen.

Trump beklemtoon­t dat hij niet de eerste president is die de noodtoesta­nd uitroept. Dat klopt. Jimmy Carter riep die in 1979 uit na de gijzeling in de Amerikaans­e ambassade van Teheran, George W. Bush deed het na 9/11 en Barack Obama op het hoogtepunt van de Mexicaanse griepepide­mie. De vergelijki­ng met de situatie aan de Mexicaanse grens gaat echter voor velen niet op. Daar zou geen sprake zijn van een crisis.

De manier waarop Trump zich nu bedient van de noodtoesta­nd, dreigt volgens Republikei­nen een gevaarlijk precedent te creëren. Nancy Pelosi suggereerd­e al dat ook toekomstig­e Democratis­che presidente­n de noodtoesta­nd zouden kunnen inroepen om aan de macht van het Congres te knibbelen. En dat is precies het schrikbeel­d dat veel Republikei­nen wensen te vermijden.

 ??  ?? UW VERTROUWDE MAGAZINES
UW VERTROUWDE MAGAZINES
 ?? FOTO AFP ?? Donald Trump (foto onder) spreekt van “een invasie van drugs, een invasie van bendes en een invasie van mensen”, volgens de Democraten bestaat die grenscrisi­s niet.
FOTO AFP Donald Trump (foto onder) spreekt van “een invasie van drugs, een invasie van bendes en een invasie van mensen”, volgens de Democraten bestaat die grenscrisi­s niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium