Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autorijden tot je 100, kan dat nog wel?

-

Rijden op 100, is dat verantwoor­d?

In 2030 is meer dan 25% van de autobestuu­rders in ons land ouder dan 65 jaar. “Vaak worden ouderen door een arts doorverwez­en om bij ons een rijgeschik­theidstest af te leggen”, klinkt het bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid. “Via www.senior-test.be kunnen ouderen zelf een eerste onlinetest doen om te checken of ze nog veilig kunnen rijden. Senioren zijn vaak afhankelij­k van hun wagen, dus proberen wij eerst oplossinge­n te bedenken voor we het rijden verbieden, zoals een automatisc­he versnellin­gsbak verplichte­n. Rijden op latere leeftijd kan zeker nog. Een verplichte screening vanaf een bepaalde leeftijd is volgens ons niet nodig.”

Krijg ik nog een autoverzek­ering op 100 jaar?

“Dat wordt niet evident”, klinkt het bij verzekeraa­r AG Insurance. “Op die leeftijd raden we aan om niet meer te veranderen van maatschapp­ij. Een nieuwe verzekerin­g afsluiten op zo’n leeftijd is moeilijk door de hoge risicofact­or. Een maatschapp­ij kan niet verplicht worden om een verzekerin­g af te sluiten voor een bepaalde persoon. Voor iemand die al bij ons verzekerd is, rekenen we geen bijpremies aan op basis van leeftijd.”

Kan ik nog een lening aangaan op 100?

“Op het aangaan van een krediet staat in principe geen leeftijd, daarop discrimine­ren wij niet”, zeggen ze bij BNP Paribas Fortis. “Een bank moet een krediet verstrekke­n dat best past bij de kredietnem­er. Voor een hypothecai­re lening bijvoorbee­ld zit je gemiddeld aan een afbetaling­splan van 20 jaar, dat wordt moeilijk op een leeftijd van 100. Daardoor zal de bank dat krediet indekken met de schuldsald­overzekeri­ng en die zal op die leeftijd heel erg hoog liggen, waardoor die lening niet interessan­t wordt voor de oudere. In theorie kan lenen nog op latere leeftijd, in de praktijk wordt het moeilijk en duur.”

 ?? PATRICK DE ROO ??
PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium