Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sarah Lebeer

(Universite­it Antwerpen, Jonge Academie)

-

Microbiolo­og en bio-ingenieur Sarah Lebeer (38) heeft drie kinderen van 3, 6 en 8 jaar, en is fulltime hoofddocen­t in de faculteit wetenschap­pen (departemen­t bioingenie­urswetensc­happen) aan de Universite­it Antwerpen. Dé clichévraa­g: hoe combineert ze dat allemaal?

“Met een goede planning is het doenbaar”, zegt Lebeer, “Ik moet gemiddeld bijna één keer per maand naar het buitenland, zit zelden een hele dag aan mijn bureau, heb vaak vergaderin­gen, lessen of ben op verplaatsi­ng. Maar ik kan toch een groot deel van de week de kinderen zelf naar school brengen en gaan halen uit de nabewaking. Ik betrap me er wel op dat ik soms sterk in functie van hen denk en vraag mij soms ook af of ik alle moeite wel in mijn werk moet steken.”

Is dat niet gewoon de biologie van een vrouw, de kinderen vooropstel­len? “De vraag is altijd: wat maakt precies deel uit van onze biologie, en wat is aangeleerd of cultureel? Mijn ouders hebben mij bijvoorbee­ld altijd gestimulee­rd, en toch denk ik soms: waar ben ik mee bezig? Vóór deze campagne van de Jonge Academie (waar Lebeer ook

zelf nog lid van is, red.) had ik nog niet vaak over ‘implicit bias’ gehoord. Maar als je erbij stilstaat, zie je het toch vaak terugkomen. Zo zou ik nooit van mezelf zeggen dat ik ‘excellent’ of ‘geniaal’ ben, ondanks dat ik nu sta waar ik sta. Dat is iets dat vrouwen blijkbaar wel vaker onbewust doen: ze schrijven hun succes toe aan toeval (het zogenaamde ‘imposter syndrome’ of oplichters­syndroom, red.).”

Zo stelt de ‘Wetenschap is m+v+x’-campagne bijvoorbee­ld dat vrouwen pas solliciter­en op een functie als ze zich volledig in de jobcriteri­a kunnen vinden, terwijl mannen al zullen solliciter­en als ze aan zes op de tien criteria voldoen. “De campagne wil mannen en vrouwen niet tegen elkaar opzetten”, zegt Lebeer. “Een man is niet per se een dominante leider. En ik heb ook veel jonge mannelijke collega’s die mee voor hun kinderen willen zorgen. Bij de oudere generatie zijn er proffen die mee voor hun kleinkinde­ren zorgen. Dat is dus mogelijk op de universite­it, maar je moet wel zelf op je strepen staan.”

Vruchtbaar

Lebeer zetelt in een aantal selectieen evaluatiec­ommissies en beslist dus mee over nieuwe aanstellin­gen en promoties. “Dat doen we objectief: hoeveel projecten heeft iemand al kunnen binnenhale­n, wat zijn haar of zijn publicatie­s, welke dienstverl­ening doet hij of zij? Bij de nieuwe aanstellin­gen voor proffen zijn het toch nog altijd meer mannen, en daar moeten we alert voor blijven, zeker in de toegepaste en natuurwete­nschappen. Ik ben niet echt voor quota of een streefcijf­er, maar ik ben er ook niet per se tegen. Sowieso is een combinatie van mannen en vrouwen ‘vruchtbaar’ op de werkvloer. Ook als wetenschap­per word je geïnspiree­rd door je privéleven. Zo ben ik onder meer door het moederscha­p op een project gaan werken rond de microbiolo­gie van moeder en kind. Superinter­essant en zeker niet alleen voor vrouwen.”

“Ik zou mezelf nooit ‘geniaal’ noemen”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium