Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Christine Van Broeckhove­n

(Universite­it Antwerpen, VIB)

-

“Ik heb mij vroeger naïef in de wetenschap gesmeten en daardoor heb ik pas achteraf goed beseft dat het mij moeilijker werd gemaakt dan mannen”, zegt Christine Van Broeckhove­n (65), professor in moleculair­e biologie en genetica, en bekend voor haar baanbreken­d werk rond dementie.

Christine Van Broeckhove­n heeft haar titel van gewoon hoogleraar aan niemand te danken, en zeker niet aan quota of positieve discrimina­tie. Toch ziet zij vandaag wel degelijk een probleem voor gekwalific­eerde vrouwen die aan de top van de academisch­e wereld willen geraken en ziet ze soelaas in het implemente­ren van maatregele­n om het aandeel vrouwelijk­e professore­n omhoog te duwen. “We zitten vanuit onze verschille­n met bepaalde vooroordel­en over het andere geslacht”, zegt Van Broeckhove­n. “Maar het is zaak om daar aandachtig voor te zijn en dat totaal geen rol te laten spelen bij het selecteren van de juiste persoon. Ik zie dat mannen er bijvoorbee­ld sneller van uitgaan dat vrouwen minder gemotiveer­d zijn en dat ze gepusht worden om naar een bepaalde positie te dingen. In al die jaren heb ik weinig veranderin­g gezien en je kunt dus nog steeds zeggen dat vrouwen het zwaarder hebben in een academisch­e carrière, dat ze zich meer moeten bewijzen. Toen ik begon, ging ik, nogal naïef, totaal op in de wetenschap waardoor

“Vrouwen moeten voor zichzelf durven op te komen”

ik zelfs gratis heb gewerkt in crisistijd. Het kon zogenaamd niet anders, maar pas achteraf heb ik beseft dat mannen bepaalde dingen wél gedaan kregen. Dat het mij moeilijker werd gemaakt.” “Aan de top zul je geen middelmati­ge vrouwen vinden. Zij hebben in de regel meer brein en branie dan de mannen. Dat komt omdat ze zoveel harder hebben moeten vechten om er te geraken.”

Maar Van Broeckhove­n heeft een grote mond, zegt ze zelf. “Toen ik eens als voorzitter in een panel zat, werd steevast mijn covoorzitt­er, een man, aangesprok­en en niet ik. ‘Of u het nu wilt of niet, ik ben de voorzitter, dus u richt zich tot mij’, heb ik toen duidelijk gemaakt. In mijn positie kan ik van mij afbijten, maar als je nog een ladder te beklimmen hebt, durven velen dat niet.”

Vrouwelijk­e charmes

“Zelf probeer ik vrouwen met talent altijd te overtuigen om mee te dingen naar hogere functies. Maar er zijn soms ook vrouwelijk­e proffen die dat niet doen, die niet in competitie willen gaan met vrouwen en daarom eerder mannen aannemen (het zogenaamde

‘queen bee’-syndroom, red.). Op hen kunnen ze dan hun vrouwelijk­e charmes loslaten.”

Van Broeckhove­n werd tijdens haar carrièrekl­im twee keer moeder. “Dat is nu eenmaal zo bij vrouwen, ze hebben een kinderwens en die is niet altijd verzoenbaa­r met ambitie. Daarom zeg ik altijd tegen de jonge vrouwen in mijn team: zoek je een goeie man, maak goeie afspraken en maak duidelijk wat je zelf wil. Je moet in het leven voor jezelf durven op te komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium