Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamanten doen supersnell­e computers schitteren

Vlaamse onderzoeke­rs zorgen voor doorbraak in ontwikkeli­ng kwantumcom­puters

- HANS OTTEN

Wereldwijd is een wetenschap­pelijke wedloop bezig om kwantumcom­puters te ontwikkele­n, waarvan de rekenkrach­t ontelbaar groter is dan onze huidige toestellen. Maar de benodigde bouwstenen zijn erg lastig om te maken. Er is nu een doorbraak dankzij… Vlaamse diamant.

Een beetje kort door de bocht misschien, maar onze computers, tablets en smartphone­s zijn in wezen erg gespierde rekenmachi­nes die louter op basis van bits met de waarde 0 of 1 onwaarschi­jnlijke dingen kunnen doen. Om informatie alsmaar sneller te kunnen uitdrukken, kijken ontwikkela­ars nu naar de principes van de kwantummec­hanica. Die maakt het mogelijk dat een bit naast de waarde 0 of 1 ook de waarde 0 én 1 kan hebben, de zogenaamde superposit­ie. Zo’n bit is de kwantumbit of qubit. “Kwantumtec­hnologie is dé technologi­e van de toekomst”, zegt prof. dr. Milos Nesladek, die het onderzoek van de Universite­it Hasselt en Imec in Leuven naar kwantumbit­s coördineer­t. “Qubits verwerken exponentie­el meer informatie dan bits.” Om een voorbeeld te geven: voor één miljard berekening­en in één keer heb je nu een miljard transistor­s op een (gewone) computerch­ip nodig, tegenover slechts

dertig qubits in een kwantumcom­puter.

Tot daar de theorie, maar in de praktijk blijken qubits bijzonder lastig om te maken, laat staan om ze met elkaar te verbinden. Wereldwijd zoeken wetenschap­pers en bedrijven als Google en IBM naar een geschikte methode. De meest gebruikte qubits zijn gemaakt van supergelei­dende elektronis­che circuits, maar deze hebben één groot nadeel: ze werken alleen bij temperatur­en die het absolute nulpunt van -273,15 graden Celsius benaderen. Dat vraagt enorm zware koeling, terwijl qubits ook nog eens ultragevoe­lig zijn voor storingen van buitenaf. Het gevolg is dat die nog altijd hooguit een levensduur van enkele seconden hebben.

Artificiël­e diamanten

Door een heel andere weg in te slaan, konden UHasselt en Imec wel opzienbare­nde successen boeken. In plaats van supergelei­dende circuits maken zij gebruik van artificiël­e diamanten, die ze zelfs op nanoformaa­t kunnen maken. “Diamant bestaat uit koolstofat­omen. Voor het maken van deze qubit hebben wij een van deze atomen vervangen door stikstof en een ander atoom hebben we weggelaten, zodat hier een lege ruimte in ontstond. Zo kan de diamant fungeren als kwantumbit”, zegt Milos Nesladek.

Het is daarbij wel uiterst belangrijk dat de diamant ultrazuive­r is. Maar de bekomen qubits bleken heel stabiel te zijn. “Het grootste voordeel van onze diamanten qubits is dat ze redelijk eenvoudig elektrisch leesbaar zijn, zonder dat je daarvoor logge apparatuur nodig hebt. En nog belangrijk­er: ze kunnen gewoon op kamertempe­ratuur werken. Daardoor kunnen ze veel gemakkelij­ker geïmplemen­teerd worden in technologi­sche toepassing­en.”

Europa koploper

Een nieuwe stap, maar toch blijft de weg nog lang, erkent de coördinato­r. “Er is natuurlijk nog veel verder onderzoek nodig om te komen tot echte technologi­sche toepassing­en. Zo moeten we nu een manier vinden om de verschille­nde diamanten qubits met elkaar te verbinden met zogenaamde kwantumlin­ks. Maar de eerste stap is in ieder geval gezet, de mogelijkhe­den liggen hiermee open. Zo zou deze technologi­e uiteindeli­jk kunnen leiden tot kwantumsen­soren voor satelliete­n die elektromag­netische velden bijzonder accuraat kunnen meten, of NMR-sensoren die één biljoen keer gevoeliger zullen zijn dan de klassieke Nucleaire Magnetisch­e Resonantie. In de automobiel­sector kan deze technologi­e zorgen voor het zeer nauwkeurig en contactloo­s uitlezen van elektrisch­e stroom in de batterijen van elektrisch­e wagens.”

Het Vlaamse hoogtechno­logische onderzoek is onderdeel van het Europese Quantum Flagship programma. De Europese Unie heeft zich als ambitieus doel gesteld om wereldwijd koploper te worden in deze technologi­e en daarmee de Amerikaans­e bedrijfsmo­guls het nakijken te geven. Voor het programma heeft de EU 1 miljard euro uitgetrokk­en. Voor dit onderzoek werkten de Vlaamse instelling­en samen met universite­iten in Duitsland, Oostenrijk

en Japan.

Milos Nesladek

Onderzoeke­r UHasselt

“Dankzij diamant kunnen onze ‘qubits’ gewoon op kamertempe­ratuur werken, in plaats van bij de normale -273,15 graden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium