Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1000 ‘pingers’ brengen ervaring in beeld

Amsterdam roept hulp fietsers in

-

Met een druk op de knop geven duizend Amsterdamm­ers aan wat ze tegenkomen op hun fietsroute in de stad. Op die manier wil de stad data verzamelen en een beter beeld krijgen van de ervaring om zo uiteindeli­jk het fietsen in de stad veiliger te maken. Een gat in de weg, een losliggend­e tegel of een te druk fietspad, allemaal situaties die Amsterdams­e fietsers nu kunnen doorgeven via de app Ping if you care. Die app is gekoppeld aan een pingknop op de fiets die duizend fietsers nu vijf weken lang kunnen testen.

De knop is een apparaat dat op het fietsstuur wordt gezet en verbonden is via bluetooth met de smartphone en de app. De fietser drukt de knop in en geeft zo een locatie aan waar hij of zij een onveilige of net heel positieve ervaring wil delen. Na de fietstocht, kan de fietser via de app meer feedback geven over die bepaalde situatie, wat er kan verbeterd worden of wat er goed was. De knop en de app zijn gratis voor de gebruikers.

Brussel

Fietsers in Brussel testten de knop zeven maanden lang in 2017. Toen werd er door meer dan vijfhonder­d inwoners, pendelaars en occasionel­e bezoekers bijna 40.000 keer ‘gepingd’. Uit die test kwamen een aantal knelpunten naar boven. Met de resultaten werden de knelpunten volgens prioriteit gesorteerd en daaruit werd een gedetaille­erde fietskaart van Brussel opgemaakt. Dat leidde tot een reeks aanbevelin­gen om bepaalde knelpunten aan te pakken. Met een aantal ervan ging het gewest al aan de slag.

De meeste meldingen gingen in Brussel over gaten of putten in de weg, ergernisse­n aan smalle fietspaden, onhandige paaltjes op of langs de weg en auto's die midden op de weg geparkeerd stonden.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium