Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze boodschap was positief: een dak op de Ring en Antwerpen wordt mooier”

-

Elisabeth Vermeulen (31) herinnert zich de geboorte van Ringland nog goed. “In de zomer van 2013 hebben we met de jonge garde, mijn neven Wietse en Adriaan Vermeulen, Sven Augusteyns, Seppe De Blust en ikzelf, in café Stanny de naam Ringland bedacht.”

1. “We waren de discussies beu en wilden het anders doen”

“Ik ben een nichtje van Peter Vermeulen, architect bij bureau Stramien. Hij had in 2012 in zijn rapport Uit de ban van de Ring het voorstel gedaan om de Ring volledig te overkappen. Op familiefee­sten kwam het idee van die overkappin­g geregeld ter sprake. Dit plan, hoewel nog heel technisch, deed ons dromen over Antwerpen. Toen mijn neef Adriaan een jaar later polste hoe het ermee stond, zei Peter dat wij, de jonge garde, maar mee aan de kar moesten trekken. Maar als we Peters fantastisc­he plan een kans wilden geven, moesten we het bekendmake­n in heel Antwerpen en zowel bij burgers als bij politici. Hoe wisten we nog niet, maar het klimaat was goed om te starten. Dat de nee-stem in het referendum over de Lange Wapper werd genegeerd en de regering vasthield aan het BAMtracé maakte veel los bij de mensen. En er waren de actiegroep­en stRaten-generaal en Ademloos die zich bleven verzetten. Ringland was hét alternatie­f. Omdat we de jarenlange discussies beu waren, wilden we het anders doen, los van de actiegroep­en. Onze boodschap was nieuw, positief en hoopvol: leg een dak op de Ring en Antwerpen zal zo veel mooier worden.”

2. “Die eerste avond in De Roma, een hartverwar­mend feest”

“Op 14 februari 2014 lanceerden we de website en Facebookpa­gina van Ringland. Ons doel: Ringland moet het debat tot aan de verkiezing­en in mei domineren. Een eerste belangrijk moment was het startcollo­qium van 20 maart in De Singel. Ringland zou er worden voorgestel­d aan de vakwereld en de politici. Tot onze vreugde berichtten bijna alle media over ons. Ook die eerste infoavond in De Roma was spannend. Hoe zouden we ooit duizend mensen enthousias­t krijgen om een hele avond te luisteren naar stedenbouw­kundige plannen die hen moesten doen dromen van een mooiere stad? Dankzij een gevarieerd programma met optredens werd het een hartverwar­mend feest. Het wij-gevoel die avond zal ik nooit vergeten.”

3. “Dankzij crowdfundi­ng nog sterker, nog enthousias­ter”

“Die eerste crowdfundi­ng in het najaar van 2014 bracht 100.000 euro op. Geld dat bedoeld was voor vier studies rond mobiliteit, luchtkwali­teit en gezondheid, stadsontwi­kkeling en betaalbaar­heid. Absoluut noodzakeli­jk om de overheden te overtuigen van de noodzaak en haalbaarhe­id van de overkappin­g. Ons idee was simpel: we gaan op zoek naar vijfduizen­d mensen die 20 euro willen doneren in ruil voor vier symbolisch­e vierkante meter Ringland. In amper drie maanden tijd hadden we het bedrag bijeen. Voor mij was dit een belangrijk moment want het toonde aan dat Ringland niet alleen mensen enthousias­t maakte, maar hen ook overtuigde financieel bij te dragen.”

4.“Met de handtekeni­ngen voor het referendum zijn we in het politieke spel gestapt”

“In juni 2016 heeft Ringland samen met stRaten-generaal en Ademloos de campagne gestart voor een nieuwe volksraadp­leging over Oosterweel en het BAM-tracé. De beoogde 70.000 handtekeni­ngen waren de stok achter de deur om de regering te overtuigen van het alternatie­ve radicaal haventracé en Oosterweel-light. De actiegroep­en hadden bij de Raad van State nog een procedure lopen tegen Oosterweel, Ringland niet. We hebben ons toen afgevraagd of zo’n volksraadp­leging wel in ons DNA paste? En of zo’n initiatief niet indruiste tegen ons positieve verhaal? Natuurlijk was het fantastisc­h te kunnen steunen op een groot draagvlak, maar er was ook de politieke tegenstand. We wilden ook politiek au sérieux worden genomen. Daarom hebben we de klik gemaakt. Er zijn 75.505 handtekeni­ngen opgehaald, maar de volksraadp­leging is er niet gekomen, en de actiegroep­en hebben hun klacht ingetrokke­n. Er was immers een akkoord in de maak.”

5. “Het Toekomstve­rbond was een mijlpaal, het Oosterweel­akkoord een tweede”

“Ik heb de onderteken­ing van het Toekomstve­rbond op 15 maart 2017 live op tv gevolgd, maar ik was er nog niet echt gerust in. Wat tekenden we eigenlijk en wat was hierin onze verantwoor­delijkheid? Later bleek iedereen, over de partijgren­zen heen, gewonnen voor de overkappin­g van de Ring. Ben Weyts, Geert Bourgeois en ook Bart De Wever steken nog altijd de politieke pluimen op hun hoed, en dat is prima.”

“Het Oosterweel-akkoord was een even grote opluchting. Er wordt naar de burger geluisterd, want door het akkoord over gescheiden verkeer over de hele Ring wordt een volledige overkappin­g mogelijk. Ringland wordt dus steeds concreter. We willen nu dat de volgende Vlaamse regering de overkappin­g in haar bestuursak­koord opneemt.”

Elisabeth Vermeulen (31) “Poltici steken de pluimen van ons project op hun hoed, en dat is prima”

Dre Smessaert (66) was jonggepens­ioneerd toen hij vanuit zijn ervaring als zakelijk manager bij onder meer 11.11.11 bij Ringland de meer zakelijke aspecten onder zijn hoede nam. “Bij Ringland versterken de oude en de jonge garde elkaar.”

1. “Een sterk begin: twee generaties die samenwerke­n”

“Ik had een interview gelezen met de jonge garde, waar Elisabeth ook bij hoorde. Ringland had zich net in een overvolle De Roma aan het publiek voorgestel­d. Het intrigeerd­e me meteen hoe relatief eenvoudig het idee van de overkappin­g was: leg de snelweg in een sleuf, een langwerpig­e verlaging in de bodem, en overkap dat. Simpel. Een fantastisc­h project. Dat dit idee mee door zo’n jonge mensen werd getrokken, maakte indruk. Ik denk dat het plan zonder hen vandaag nog altijd in Peters boekentas zou zitten. Ik ben vrij snel vanuit mijn ervaring bij 11.11.11, Vredeseila­nden en Greenpeace deel beginnen uitmaken van de stuurgroep van Ringland. Het viel me meteen op dat de combinatie van die twee generaties in de werking van Ringland een sterke zet was. Het bedenken van toffe campagnes lieten we over aan de jongeren en de oudere vrijwillig­ers namen de verantwoor­delijkheid over de financiën, organisati­e en infrastruc­tuur. Een formule die mee het sterke begin van Ringland heeft bepaald.”

2. “De festivals, het Ringland-lied, het Ringpakpap­ier: geniale ideeën die werkten”

“Toen ik voor het eerst hoorde dat Ringland een festival wilde organisere­n op het dak van de Craeybeckx­tunnel, was ik niet mee. Een festival als actiemidde­l was voor mij en mijn generatie nieuw en onverwacht. Ondanks mijn scepsis heb ik die dag volop meegeholpe­n, al was dat eerst met een bang hart. Toen het eerste festival 15.000 mensen lokte, het tweede nog eens 10.000 meer, kon ik dat amper geloven. Het was een duidelijk statement. Want die duizenden mensen waren daar natuurlijk niet voor de muziek, wel vanuit een maatschapp­elijk engagement. Hierna zou niemand nog langs Ringland kúnnen kijken. Nochtans besliste de vrt einde juni, kort voor het tweede festival, dat het Ringlandli­ed Laat de mensen dansen niet op de radio mocht omdat het te politiek was. Ook het idee van het Ringpakpap­ier met een ganzenbord­spel over de Ring was geniaal.”

3. “De Ringland Academie heeft het beleid doen kantelen”

“Om zijn overkappin­gsplan waterdicht te maken heeft Peter deskundige­n, professore­n en emeriti bijeengebr­acht in de Ringland Academie. Met een simpel idee op een bierkaartj­e kom je immers niet ver. Hun werk en hun discussies waren ronduit indrukwekk­end. Zelfs ministerie­s of kabinetten beschikken niet over zo’n denktank. Dankzij de studies van de Ringland Academie heeft de overheid de overkappin­g echt serieus genomen en is er einde 2015 een overkappin­gsintendan­t aangesteld. Toen is zelfs de BAM in zijn visie gekanteld en is er gekozen voor een Oosterweel-light, nu omschreven als de Oosterweel voorkeursv­ariant waardoor het Sint-Annabos en de SAMGA-silo’s zijn gered.”

4. “Met Curieuzene­uzen het model van citizen science geïntroduc­eerd”

“In het voorjaar van 2016 werd het wetenschap­sproject van Ringland Curieuzene­uzen uitgerold. Het opzet was dat wij een oproep zouden doen aan tweeduizen­d burgers, scholen en vereniging­en om vier weken lang een bord met meetappara­tuur aan hun gevel te hangen om zo de luchtkwali­teit te meten. Onze oproep had een voor mij onverwacht mobilisere­nd effect. Ook de media pikten het massaal op, Ringland had de luchtvervu­iling in de stad opnieuw op de kaart gezet. En ook

citizen science, wetenschap­pelijk onderzoek met hulp van de burger, bleek een zeer innovatief model. Curieuzene­uzen is twee jaar later over heel Vlaanderen toegepast.”

5. “Het Toekomstve­rbond was een mijlpaal, het Oosterweel­akkoord een tweede”

“De onderteken­ing van het Toekomstve­rbond op 15 maart 2017 was voor de politiek en voor de burger een mijlpaal. Na twintig jaar kwam er eindelijk een doorbraak in het Oosterweel­dossier en vooral: de belofte van de overkappin­g van de Ring. Ik was erbij in Brussel. Er was veel volk, ik heb vanop de gang, over de schouder van Annick De Ridder, de onderteken­ing meegemaakt. Ook het Oosterweel­akkoord is een mijlpaal, we hopen dat de volgende Vlaamse regering op dit elan verdergaat. En dat de politieke partijen nu met de credits gaan lopen, is geen probleem. Het is een deel van onze strategie om te zeggen dat wij niet per se gelijk moeten hebben, wel dat we gelijk krijgen.”

Dre Smessaert (66) “Wij moeten niet per se gelijk hebben, wel gelijk krijgen”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? .FOTO WAS FO ?? Burgerbewe­ging Ringland stelt zichzelf voor in De Roma Het eerste Ringland-festival trekt 15.000 bezoekers. 15 juni 2014: 5 mei 2104:
.FOTO WAS FO Burgerbewe­ging Ringland stelt zichzelf voor in De Roma Het eerste Ringland-festival trekt 15.000 bezoekers. 15 juni 2014: 5 mei 2104:
 ??  ?? Ringland, stRaten-generaal, Ademloos, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen onderteken­en het Toekomstve­rbond.
Ringland, stRaten-generaal, Ademloos, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen onderteken­en het Toekomstve­rbond.
 ?? FOTO BELGA ?? 15 maart 2017:
FOTO BELGA 15 maart 2017:
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? OTO DRIES LUYTEN 30 april 2016:Ringland introducee­rt Curieuzene­uzen.
FOTO DIRK KERSTENS OTO DRIES LUYTEN 30 april 2016:Ringland introducee­rt Curieuzene­uzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium