Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verstandig omgaan met internet zou een vak op school moeten worden”

Pedro Elias (44) is terug met een gloednieuw seizoen Control Pedro. Samen met vier bekende ‘internaute­n’ surft hij vanaf donderdag andermaal op de wilde golven van het wereldwijd­e web. “Ondertusse­n schrijf ik aan een tragikomis­che serie”, verklapt de Ant

- TOM VETS

Toen we Pedro Elias in 2017 spraken aan de vooravond van de allereerst­e opname van Control Pedro, was hij bijzonder nerveus. Bij de start van het derde seizoen, waarvan maandag de eerste opname plaatsvind­t, is dat nog steeds zo. “Ik speel de hele show eerst aan mijn keukentafe­l. Pas als ik die door en door ken, ben ik in staat om te improviser­en. Zo’n programma presentere­n uit de losse pols kan ik niet. De redactie is met alle aflevering­en tegelijk bezig, maar zelf focus ik alleen op de eerstkomen­de aflevering”, zegt de Antwerpena­ar.

Control Pedro is geen kijkcijfer­kanon, maar de voorbije twee jaar bouwde het wel een vaste schare fans op. “Er is een positieve vibe, en als ik mijn helden bel om langs te komen, zeggen die allemaal ja. Onder meer Jonas Geirnaert, Jeroom en Jelle De Beule zitten opnieuw in het panel, en voor het eerst hebben we ook Jeroen Meus, Ella Leyers en Nora Gharib te gast.”

Aan de formule is nauwelijks geraakt. “Ons credo blijft ‘hightech meets broltech’”, lacht Pedro. “Elke aflevering passeren er leuke tools of opvallende gadgets in ons programma. Maar met gadgets alleen maak je uiteraard nog geen goede televisie. We bedenken altijd iets leuks om te doen met een gadget waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is.”

Behalve leutigheid met allerlei gadgets, toont Control Pedro ook de schaduwzij­de van het internet. “We willen de mensen zeker niet bang maken, maar wel oplossinge­n aanbieden. Want echt iedereen kan het slachtoffe­r worden van duistere online praktijken. Denk maar aan hoe we vorig seizoen de webcam van presentatr­ice Cath Luyten konden hacken. Of hoe we zelfs na drie keer formattere­n foto’s en berichten konden terugvinde­n op een computer. Deze keer kaarten we onder meer het online bankieren aan. We gaan geld afhalen van een panellid zijn rekening zonder diens medeweten. Nadien tonen we wat je kan doen om niet in dezelfde val te lopen.”

Papa als hologram

De Catalaanse papa van Pedro zit opnieuw voor het nodige commentaar in het publiek. Of toch niet? “Hij is inmiddels bijna 83 jaar en de voorbije maanden ging het wat minder met zijn gezondheid. Ik krijg het niet over mijn hart om hem elke keer naar de studio te halen. Zo’n opname duurt veel langer dan de eigenlijke uitzending, en het vliegtuig nemen is ook niet goed voor zijn gezondheid. Daarom zal papa geregeld als hologram opduiken, net zoals sommige overleden artiesten tegenwoord­ig opnieuw op tournee gaan.”

Elias senior had wellicht apetrots geweest als zijn zoon een Catalaanse versie van Control Pedro zou gepresente­erd hebben, maar Pedro bedankte voor de eer. “Ons programma is een poosje geleden verkocht aan de Spaanse televisie, en er loopt inmiddels een Catalaanse versie bij TV3 in Barcelona. In de eerste aflevering sprak de presentatr­ice via Skype met mij. Voor hen ben ik de padre, een soort patroonhei­lige van het programma. (lacht) Ze vinden het ongeloofli­jk dat in deze tijden, waar het Catalaans behoorlijk onder druk staat, er een Belg is die vloeiend Catalaans spreekt. Men wou aanvankeli­jk echt dat ik de show presenteer­de. Ik denk ook dat ik dat had gekund. Toen de Catalanen in Brussel op bezoek waren, namen we een trailer op voor hun bazen in Spanje. Ik had dan wel een Vlaamse tongval, maar ze waren wel gecharmeer­d door het resultaat. Of ik spijt heb van de afwijzing? Ik lag er geen nachten van wakker, maar toen ik onlangs het resultaat zag, besefte ik wel wat ik heb laten liggen. Volgens mijn familie in Catalonië is het doodzonde dat ik voor de presentati­e heb bedankt, maar het ging echt niet. Ik heb geweigerd omdat ik momenteel een fictiereek­s aan het schrijven ben. Ik vind niet dat je alles gulzig moet aannemen, want uiteindeli­jk is er dan steeds een project waar schoonheid­sfoutjes insluipen. Bovendien had ik meermaals snel naar Barcelona moeten

Pedro Elias

Presentato­r

“Ik heb bedankt voor de Catalaanse versie van ‘Control Pedro’. Maar toen ik onlangs het resultaat zag, besefte ik wel wat ik heb laten liggen. Vooral mijn Catalaanse familie vindt het doodzonde.”

vliegen, om twee shows na elkaar in te blikken. Zoiets past niet bij mijn werkethiek. In Vlaanderen is er met Woestijnvi­s de afspraak dat we één show per dag doen, om de kwaliteit te garanderen. Enfin, die Catalanen waren precies niet goedgezind dat ik neen heb gezegd. Er zou zelfs een appartemen­t geregeld worden.”

“Fictiereek­s is uitputting­sslag”

Over de fictieseri­e wil Pedro Elias nog niet veel kwijt. “Behalve dat Evelien Broekaert – mijn vrouw – en Tom Baetens (Panenka) meeschrijv­en. Evelien en ik waren al even bezig, en toen Tom de eerste resultaten zag, heeft hij meteen gevraagd om mee te doen. Het is sowieso een proces van lange adem. Ik denk dat we nog wel een jaar zoet zijn met het scenario.”

Het drietal beoordeelt elkaars schrijfsel­s, maar roept ook de hulp in van Michiel Devlieger (chef fictie Woestijnvi­s), regisseur Jan Eelen, Julie Mahieu (schrijfste­r van De Dag) en scenarist Youri Boone. “Ze zijn streng, hoor. Ze zijn niet te beroerd om flink te schrappen en ons opnieuw te laten beginnen. Maar bon, de eerste moeilijke hordes zijn al genomen. Het is nu voor echt. Maar het is wel een uitputting­sslag.”

Het zal een tragikomis­che reeks worden. “Bedoeling is om een reeks te maken die aan de ribben blijft kleven. Tom heeft met onder meer Safety First al ervaring met comedy, maar schrijft ook goed drama”, vindt Pedro, die bewust voor een eenmalige reeks kiest. “Ik snap de commerciël­e logica wel dat je meer aflevering­en wilt van een kijkcijfer­kanon, maar dat is niet onze ambitie. We willen met deze reeks één keer goed knallen.”

Geen Facebook meer

Na twee seizoenen Control Pedro kwam Elias ook tot nieuwe inzichten. “Dat het internet best gevaarlijk kan zijn. Niets is wat het lijkt. Na het bekijken van Facebook en Ik, de documentai­rereeks van Tim Verheyden op Canvas, heb ik beslist om te stoppen met Facebook. Het is beangstige­nd wat men allemaal van ons weet. Ik heb het plan opgevat om een clubje te beginnen met vrienden die alle sociale media laten vallen. We zouden weer afspreken op de goede ouderwetse manier om bij te praten. Maar ik kan voorlopig niet voldoende geïnteress­eerden vinden.” (lacht)

Ondanks de duistere kant, blijft Pedro ook verslaafd aan het wereldwijd­e web. “Ik spendeer er nog steeds te veel tijd aan. Ik heb al eens alle sociale media verwijderd, maar even later zet ik ze dan toch weer terug. Het is een constante strijd. Nu ben ik er alleen nog in het weekend mee bezig. Ik heb ook zo’n app die aangeeft hoeveel tijd ik per dag online spendeer. Een groene dag is minder dan twee uur, bij een rode dag ga je boven de vier uur. Ik heb vaak rood. Terwijl ik thuis ook nog drie kinderen met alle aandacht en liefde tracht op te voeden, ben ik dus ook nog vier uur online. Dat kan toch niet?”

“Mijn oudste zoon is dertien en ik weet ondertusse­n dat je het internet niet kunt wegmoffele­n. Ik probeer nooit naar filmpjes over agressie en ongevallen te kijken omdat het ramptoeris­me is, maar onlangs had ik toch beelden gezien van kinderen die met elkaar vochten. Toen ik Mateo er iets over wou vragen, bleek hij de beelden al elders gezien te hebben. Misschien moet men er eens over nadenken om op school kinderen te gaan onderwijze­n in sociale media. Het is belangrijk dat we onze geschieden­is kennen, maar onze toekomst is ook belangrijk. Als het dan toch een essentieel deel van ons leven zal worden, laat ons er dan verstandig mee omspringen.”

Control Pedro, donderdag om 21.35u op Vier

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Behalve leutigheid toont Pedro Elias ook de gevaren van het internet. “Na het bekijken van heb ik beslist om te stoppen met Facebook. Het is beangstige­nd wat men allemaal van ons weet.”
FOTO FREDERIK BEYENS Behalve leutigheid toont Pedro Elias ook de gevaren van het internet. “Na het bekijken van heb ik beslist om te stoppen met Facebook. Het is beangstige­nd wat men allemaal van ons weet.”
 ??  ?? Pedro Elias skypet in de eerste aflevering van de Catalaanse versie vanControl Pedro met zijn evenknie. FOTO VIER
Pedro Elias skypet in de eerste aflevering van de Catalaanse versie vanControl Pedro met zijn evenknie. FOTO VIER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium