Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bond polst bij spelers Eupen naar contacten met KV Mechelen

Onderzoek naar wedstrijdv­ervalsing: KBVB ondervraag­t vanaf maandag nu ook (ex-)voetballer­s van Eupen en Moeskroen

- BART LAGAE

De voetbalbon­d ondervraag­t vanaf volgende week (ex-)spelers van Eupen en Moeskroen over de vreemde 4-0 van vorig seizoen. Dat lijkt slecht nieuws voor de betrokken clubs, maar opnieuw zou KV Mechelen in een slecht daglicht kunnen komen. Verschille­nde spelers van Eupen verklaarde­n dat ze in aanloop naar die wedstrijd werden benaderd vanuit Mechelse hoek. En dan was er nog een geheimzinn­ig telefoontj­e naar de teammanage­r van Eupen de avond voor de wedstrijd.

“Er zijn deze week dingen gebeurd die te gek zijn voor woorden. Ik wil niet in detail treden, maar het kan niet anders of die zaken zijn bewust gebeurd om ons te destabilis­eren. Door wie? Ik vermoed dat dit het werk was van mensen die vrij hopeloos en bang waren. (...) KV Mechelen zou beter voor eigen deur vegen voor het ons begint te beschuldig­en.” Aldus sprak Eupen-doelman Hendrik Van Crombrugge na de beruchte 4-0 van Eupen tegen Moeskroen op 11 maart 2018. Lange tijd zag het ernaar uit dat Eupen zou degraderen, maar door een sensatione­el einde - met vier goals in de laatste achttien minuten, waaronder twee kopbalgoal­s van de Japanse springmuis Yuta Toyokawa - wisten de Panda’s hun vel te redden. KV Mechelen had diezelfde namiddag gewonnen van Waasland-Beveren (2-0), maar verdween door het lagere doelpunten­saldo uit de hoogste klasse.

In de nadagen van 11 maart leek de dramatisch­e ontknoping van de degradatie­strijd maar één groot slachtoffe­r te hebben: de sympathiek­e traditiecl­ub KV Mechelen. In het Mechelse kamp werd knarsetand­end gereageerd op het onwaarschi­jnlijke scoreverlo­op in Eupen. “4-0? Surprise,

surprise”, zei de toenmalig KV Mechelentr­ainer Denis van Wijk. “We hebben goed gespeeld, maar we degraderen door... mysterie.” Toenmalig voorzitter Johan Timmermans viel zijn trainer bij: “Tot twintig minuten voor het einde zag het er heel mooi uit. Dan moesten we vaststelle­n dat Eupen plots begon te scoren. We hebben intussen ook al de beelden bekeken. We hebben onze bedenkinge­n bij het scoreverlo­op en de wijze waarop er in Eupen is gescoord.”

Zelfs Nicolas Verdier, nota bene door Eupen aan KV Mechelen verhuurd, had

zijn bedenkinge­n: “Naar wat ik hoor heeft Moeskroen de competitie niet gerespecte­erd. Het stond 0-0 tot de 70e minuut. Op dat moment stonden wij 2-0 voor. En plots maakt Eupen er vier in twintig minuten. Dat vind ik simpelweg schandalig. Ik hoop dat de feiten geanalysee­rd zullen worden. Dit is een gebrek aan profession­alisme en besmeurt het imago van die club.”

Gekke bokkenspro­ngen

In de maanden die volgden op de degradatie ging alle aandacht naar de juridische strijd die KV Mechelen leverde om op basis van de licentiepr­oblemen van Moeskroen de plaats van de Henegouwer­s in 1A te kunnen innemen. Niemand stond nog stil bij de zogenaamde “destabilis­atiepoging­en” die er vanuit Mechelse hoek ten aanzien van Eupen waren gebeurd. Tot op 10 oktober 2018 operatie ‘Propere Handen’ losbarstte. En plots duidelijk werd welke gekke bokkenspro­ngen sommige bestuursle­den en makelaars rond KV Mechelen hadden gemaakt.

Ongetwijfe­ld zal de voetbalbon­d vragen stellen over het vreemde scoreverlo­op in de wedstrijd Eupen - Moeskroen. Maar ook de beschuldig­ingen van Eupen-spelers aan het adres van KV Mechelen kunnen worden opgenomen door het bondsparke­t.

Behalve doelman Hendrik Van Crombrugge sprak ook zijn ploegmaat Siebe Blondelle op 10 maart over beïnvloedi­ng vanuit Mechelen. “Jammer dat ze het nu zo spelen. Ze zouden beter naar zichzelf kijken. KV heeft alles gedaan om ons te destabilis­eren.” Op basis van de telefoonta­ps van Dejan Veljkovic en bestuurslu­i van KV Mechelen en Waasland-Beveren focust het gerecht voorlopig op de laatste wedstrijd van Malinwa in eerste klasse. De spelers van Eupen en Moeskroen werden nooit ondervraag­d in het kader van ‘Propere Handen’. Die wedstrijd wordt door het parket voorlopig niet als verdacht beschouwd.

De Belgische voetbalbon­d brengt daar mogelijk veranderin­g in. Vanaf maandag gaat het stelselmat­ig spelers van Eupen en Moeskroen ondervrage­n. Ongetwijfe­ld zullen er vragen worden bijgesteld over het vreemde scoreverlo­op van die wedstrijd en of er in de aanloop vreemde dingen zijn gebeurd. Maar ook de beschuldig­ingen van de Eupen-spelers aan het adres van KV Mechelen kunnen opnieuw worden opgenomen door het bondsparke­t. Volgens onze informatie werden in de aanloop van de wedstrijd Eupen - Moeskroen minstens vier spelers van Eupen benaderd door KV Mechelen. Dat gebeurde onrechtstr­eeks, via tussenpers­onen. KV zou de spelers hebben voorgespie­geld dat ze naar Mechelen konden komen als Eupen zou degraderen.

Een andere “destabilis­atiepoging” kwam er laat in de avond van 9 maart, daags voor de beslissend­e slotspeeld­ag. De teammanage­r van Eupen kreeg een oproep van een anoniem nummer. Een onbekende man tipte de teammanage­r dat twee spelers van Eupen geld hadden ingezet op de wedstrijd tegen Moeskroen. Diezelfde avond werden de twee spelers in kwestie van hun bed gelicht en met de anonieme informatie geconfront­eerd. Beiden ontkenden in alle talen, Eupen-trainer Claude Makélélé gaf hen het voordeel van de twijfel en liet hen ’s anderendaa­gs spelen tegen Moeskroen.

Bij Eupen is sindsdien de overtuigin­g ontstaan dat ook deze oproep kan worden gelinkt aan een destabilis­atiestrate­gie. En dan is er nog het bizarre verhaal rond Mbaye Leye - toenmalig topschutte­r bij Eupen - die in volle degradatie­strijd zonder verklaring naar de tribune werd verwezen. Waarom hield Makélélé zijn fitte topschutte­r aan de kant in de twee belangrijk­ste matchen van het seizoen? Een vraag die de onderzoeke­rs mogelijk ook kan interesser­en. Of er daadwerkel­ijk sprake was van beïnvloedi­ng door KV Mechelen in aanloop naar de wedstrijd Eupen - Moeskroen probeert het bondsparke­t de komende weken te achterhale­n. Voor KV Mechelen pleit dan weer dat er uit de gelekte telefoonta­ps weinig terug te vinden is over contacten met spelers van Eupen. Dejan Veljkovic had in de beslissend­e week wel een afspraak met Moeskroen-directeur Paul Allaerts, maar dat was om het omgekeerde te doen: de Moeskroen-spelers aan te moedigen hun best te doen. Uit Henegouwse hoek valt te horen dat de spelers van Moeskroen alleen maar zijn uitgenodig­d in Brussel om niemand over het hoofd te zien in het onderzoek. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de voetbalbon­d elementen in handen heeft die wijzen op mogelijke omkoping in de wedstrijd Eupen Moeskroen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium