Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdwijntr­uc met beton en heffingen

-

Wat er niet staat, zegt vaak meer dan wat er wel staat. Over de kilometerh­effing rept De Wever met geen woord. Het is nochtans een instrument waarvan experts zeggen dat het dé manier is om de files aan te pakken. Naast investerin­gen in openbaar vervoer en (fiets)infrastruc­tuur – waar De Wever wel werk van wil maken – moet er volgens mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers (UGent, UA) ook een rem worden gezet op het verkeer. Het gedrag van mensen veranderen kan alleen door hen te treffen in de portemonne­e, klinkt het. Zonder kilometerh­effing zullen de klimaatdoe­lstellinge­n niet worden gehaald en vreest Lauwers dat het aandeel duurzame mobiliteit niet zal kunnen stijgen naar 40%, zoals in de nota staat. En hoe gaan de mobiliteit­smaatregel­en worden betaald als de opbrengt van de heffing wegvalt?

Ook de betonstop – die ervoor moest zorgen dat er tegen 2040 geen nieuwe open ruimte meer zou verdwijnen – belandt in de vergeetput, al is het verschil met de bouwshift waarover nu sprake is nog niet duidelijk. Momenteel verdwijnt elke dag nog altijd zes hectare open ruimte en dat moet veranderen, beseft de Zweedse coalitie. Hoe het dan wel moet, zal later blijken. Vorige week nog trokken specialist­en aan de alarmbel omdat Vlaanderen meer nog dan woestijnla­nden kampt met waterschaa­rste. Een betonstop is voor hen onontbeerl­ijk.

Op het vlak van klimaat pleit de startnota voor realisme. Grote ambities zijn er niet. De eerder aangegane engagement­en moeten wel worden uitgevoerd, maar de sleutel ligt vooral bij innovatie, staat in de nota te lezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium