Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club rekent op ijzersterk­e as

Na Hans Vanaken heeft Philippe Clement vier nieuwe sleutelspe­lers

- Van onze redacteur in Kiev BART LAGAE

Alleen op kop in België, straks misschien de tweede Belgische ploeg in de poulefase van de Champions League. Dat Club Brugge met een razende vaart aan het seizoen begonnen is, heeft het te danken aan een ijzersterk­e centrale as die trainer Philippe Clement nu al heeft kunnen vormen. Vroeger leek Hans Vanaken de enige sleutel tot succes, vanavond in Oekraïne rekent Club ook op vier andere jongens om Dynamo Kiev uit te schakelen.

SIMON MIGNOLET

Maandagoch­tend, even voor 9.00u. Zoals wel vaker bij Club Brugge is Ruud Vormer het luidst op de spelersbus. Terwijl het team koers zet naar de luchthaven in Oostende klopt de Nederlands­e kapitein Simon Mignolet op de schouder: “Het is simpel. Als jij de nul houdt, zijn we gekwalific­eerd.”

De opmerking van Vormer verraadt het vertrouwen dat de Club-spelers in hun nieuwe doelman hebben. “Simon is heel belangrijk voor ons”, beaamt Philippe Clement. “Hij straalt heel veel rust uit en dat doet onze ploeg goed. Zijn coachende kwaliteite­n van achteruit betekenen een grote meerwaarde voor ons, zowel op het veld als in de kleedkamer.”

“Doe toch maar vooral op het veld”, voegt Simon Mignolet er aan toe. Dat hij belangrijk is in de kleedkamer kreeg hij de voorbije jaren al genoeg te horen van Liverpool-trainer Jürgen

Klopp. “Nu sta ik te popelen om veel wedstrijde­n op korte tijd te spelen. Onmiddelli­jk na Oostende wilde ik dat het matchdag in Kiev was. Het is leuk om belangrijk te zijn in de kleedkamer, maar diep van binnen ben ik een voetballer die op het veld wil staan.”

SIMON DELI

Mignolet is niet de enige Simon die indruk maakt bij Club Brugge. Op de positie links centraal in de verdedigin­g vervult Simon Deli een cruciale rol. Niet alleen door duels te winnen en ballen weg te koppen, ook door met gemeten lange ballen de aalvlugge aanvallers van Club Brugge in stelling te brengen. De kleerkast uit Ivoorkust is veel meer dan een indrukwekk­ende verzamelin­g spieren in de defensie. “Defensief probeer ik sterk te zijn en zoveel mogelijk duels te winnen”, zegt Deli. “Maar daarnaast probeer ik ook aanvallend mijn steentje bij te dragen. Mijn sterkste punt is dat ik het spel kan lezen en erop kan anticipere­n.”

Deli is vanavond in het Olympisch Stadion van Kiev een man met een missie. Vorig jaar werd hij in de voorrondes van de Champions League met Slavia uitgeschak­eld door datzelfde Dynamo Kiev. Met Club zint hij op weerwraak. “Ik heb me hier snel kunnen aanpassen omdat het voetbal dat ik voordien speelde bij Slavia Praag erg op het voetbal van Club Brugge lijkt. Slavia is net als Club een ploeg die voetbal wil brengen en steunt op een sterke fysieke en atletische paraatheid. Dat is het voetbal waar ik van hou. Op training komen er hier nog dingen bij, maar de verschille­n zijn details.”

RUUD VORMER

Vorig seizoen onder Ivan Leko liepen bijna alle gevaarlijk­e acties over Hans Vanaken. Ruud Vormer werd langs de rechterkan­t van het veld minder in het spel betrokken. Dit seizoen is de Nederlands­e ex-Gouden

Schoen minstens zo belangrijk als zijn Belgische opvolger. Hij haalt een constant niveau en combineert prima met spelers als Clinton Mata, Emmanuel Dennis en Percy Tau. “Ik wil niet vergelijke­n met vorig jaar, maar ik ben tevreden over Ruuds rendement”, toont trainer Clement zich tevreden. “Hij legt een voorbeeldi­ge drive aan de dag. Hij is niet alleen aanvallend belangrijk voor ons, hij doet ook verdedigen­d zijn werk. Hij haalt een goed niveau, maar er is zeker nog progressie mogelijk tegenover wat hij tot nu toe heeft laten zien.”

Vorig seizoen verzuurde na de zomer de relatie tussen Vormer en Leko. Bij Clement lijkt die kans veel kleiner. Eerder liet Vormer al verstaan dat hij zich veel beter voelt in het systeem-Clement. “Dat eigenlijk het systeem-Michel (Preud’homme) is”, merkte Vormer al fijntjes op.

“We willen absoluut scoren, omdat Kiev er dan drie moet maken.”

Philippe Clement

Trainer Club Brugge

DAVID OKEREKE

Kan Club Brugge zich een betere afwerker dromen dan David Okereke? De Nigeriaans­e lachebek scoorde al zowat in elke wedstrijd voor blauw-zwart. Voor het begin van het seizoen vroeg iedereen zich af hoe Club zich aanvallend zou gedragen zonder Wesley Moraes. Vandaag neemt niemand nog de naam van de Braziliaan­se spits in de mond. Okereke scoort makkelijke­r dan Wesley en knapt evengoed zijn werk op in het belang van de ploeg. “David is een heel goeie speler en een toffe jongen”, zegt Clement. “Heel positief ingesteld ook. Hij werkt hard voor de ploeg en is niet alleen bezig met doelpunten maken. Hij houdt van scoren, maar ook van een assist te geven. Omdat iedereen bij Club heel hard overtuigd was dat hij een belangrijk­e speler voor ons kan worden, heeft de ploeg een grote inspanning gedaan hem te halen.” Okereke zelf heeft een eenvoudige ervaring voor waarom het zo goed draait: “De trainer zegt dat ik me moet amuseren op het veld. Dat doe ik dan ook.”

In de Belgische competitie scoorde hij al vier keer in drie wedstrijde­n, vanavond kan hij zijn allereerst­e Europese goal scoren. “We willen absoluut scoren omdat Dynamo er dan drie moet maken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium