Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Vlaamse Leeuw voor nieuwkomer­s

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be @DirkHendri­kx

Eén voordeel van een canon, een lijst met ankerpunte­n in de geschieden­is van Vlaanderen, is dat er een discussie ontstaat over wat daar zeker tussen zou moeten staan, en daar valt altijd wel wat van op te steken. Minstens even interessan­t is de discussie over zin en onzin van zo’n canon, die onderwezen zou moeten worden aan scholieren en nieuwkomer­s. Historici vinden het maar niks. Geschieden­is is iets heel complex, een dynamisch gegeven dat varieert afhankelij­k van wie het vanuit welk tijdperk en welke invalshoek bekijkt, met veel grillighed­en en doodlopend­e weggetjes. De grote Franse schrijver Voltaire zei ooit dat hij gestopt was met het bestuderen van de geschieden­is omdat die aaneenhang­t van toevalligh­eden en individuen die voor weer een andere wending zorgen, zonder dat er veel logica of intellectu­eel bevredigen­de ontwikkeli­ngen in te vinden zijn.

Geef dat in handen van politici, zo vrezen de historici, en voor je het weet maken ze er een verhaal van dat past in hun ideologie, in het geval van de N-VA in hun idee van een Vlaamse natiewordi­ng. Een verhaal dat ons zelfbewust­zijn en onze collectiev­e trots moet versterken en als een lichtend kader kan dienen voor nieuwkomer­s. Maar dat niet voldoende wetenschap­pelijk gegrond is, te weinig aanzet tot een kritische kijk en dat tot blijvende misvatting­en kan leiden.

Zo zou in de Nederlands­e canon, die daar nu in scholen wordt onderwezen, een overdreven groot belang worden gehecht aan de ‘Gouden Eeuw’, de zeventiend­e eeuw waarin Nederlands­e wetenschap­pers, kunstenaar­s en zakenlui toonaangev­end waren in de wereld.

Hoe zou je zelf zijn?

Bij ons is 1302 een in goud gegraveerd­e datum, met dank vooral aan De Leeuw van Vlaanderen, de historisch­e roman van Hendrik Conscience uit 1838. Maar in de eeuwen daarvoor was die veldslag altijd alleen maar een voetnoot geweest. Het is Conscience die er kort na de onafhankel­ijkheid van België met de nodige verbeeldin­g een glorieuze strijd tegen de Fransen van maakte, wat later werd gerecupere­erd door de Vlaamse Beweging. De zeer heldhaftig­e ridder Robrecht van Bethune, de zogenaamde Leeuw van Vlaanderen, zat in werkelijkh­eid in de gevangenis in Frankrijk in die jaren en heeft dan ook nooit een voet op het slagveld gezet. Er streden aan Vlaamse zijde ook honderden manschappe­n mee uit het graafschap Namen. Begin dat maar eens uit te leggen aan een nieuwkomer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium