Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stem mee voor het ‘schoonste’ gerenoveer­de gebouw

Vanaf nu kan u met een stem mee beslissen welk ‘Het Schoonste Gebouw’ wordt, een prijs die verdienste­lijk gerenoveer­de panden te beurt kan vallen.

- (anro) www.hetschoons­tegebouw.be

De prijs van stad de Antwerpen is er een voor een gebouw dat de afgelopen vijf jaar gerenoveer­d of herbestemd is. Uit de 24 inzendinge­n nomineerde de jury vijf kandidaten. Voor die vijf kan het publiek nu stemmen. Op 23 september wordt bekendgema­akt welk project het ‘schoonste’ is.

De vijf kandidaten zijn uiteenlope­nd. Bij ’t Groen Kwartier is de voormalige stookplaat­s voor de verwarming van het militair hospitaal van destijds omgevormd tot Stokers. Dat huist een coworkings­pace en moet een ontmoeting­splek voor de buurt worden.

Een erg omvangrijk project ligt vlak naast Stokers. Het voormalige Augustines­senklooste­r bij het militair hospitaal is net als de stookplaat­s een beschermd monument. Met de naam August is het omgevormd tot een rustig hotel met drie tuinen.

Vakjury

De volgende kandidaat, de Noordpoort in de Dambrugges­traat in Antwerpen-Noord, is geen beschermd monument, maar werd toch gerenoveer­d. Waar ooit verschille­nde havenbedri­jven en later elektricit­eitsbedeli­ng gevestigd waren, is nu een coworkings­pace te vinden.

De radicaal modernisti­sche woning die Gaston Eysselinck in 1932 ontwierp in de Ter Rivierenla­an in Deurne, is gerenoveer­d door de huidige bewoners. De vakjury selecteerd­e dit gebouw omdat ze dat volgens de originele plannen hebben gedaan en de veranderin­gen doorheen de jaren ongedaan hebben gemaakt.

Ook in de nominatie van het Ensemble Ernest Sturdiau is de inzet van de bewoners opmerkelij­k. De bewoners van de twee buitenste huizen van de vijf samenhoren­de huizen uit 1896 hebben jaren gewerkt aan de renovatie. Vooral hun ellenlange zoektocht naar de beste replica’s voor de gevelstene­n is bewonderen­swaardig.

U kunt stemmen op uw favoriet via de website.

 ?? FOTO RR ?? August.
FOTO RR August.
 ?? FOTO RR ?? Stokers.
FOTO RR Stokers.
 ?? FOTO RR ?? Ensemble Ernest Sturdiau.
FOTO RR Ensemble Ernest Sturdiau.
 ?? FOTO RR ?? Noordpoort.
FOTO RR Noordpoort.
 ?? FOTO RR ?? Woning in Ter Rivierenla­an.
FOTO RR Woning in Ter Rivierenla­an.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium