Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op kamp in de psychiatri­e

Vereniging Joka organiseer­t jongerenka­mpen bij PC Bethanië

- KRISTIN MATTHYSSEN

De vereniging Joka organiseer­t kampen voor jongeren in de psychiatri­e van PC Bethanië in Zoersel. Dit jaar waren er maar vier kandidaten, die gelukkig heel gemotiveer­d zijn.

Samen met andere jongeren op kamp in een zorgvoorzi­ening? Joka organiseer­t het al meerdere jaren in ouderenvoo­rzieningen, bij personen met een beperking en op afdelingen voor chronisch psychiatri­sche patiënten. De geïnteress­eerde vrijwillig­ers moeten minstens 18 jaar oud zijn.

Kari Poortmans (21) uit Heistop-den-Berg, Maarten Leemans (22) uit Antwerpen, Bronke Laeveren (22) uit Hoogstrate­n en Freya Spillemaec­kers (21) uit Kortrijk weten nog maar drie weken dat het kamp in PC Bethanië echt zal doorgaan. Er waren oorspronke­lijk te weinig kandidaten, maar de vier deelnemers van deze week zijn eigenlijk beter dan de zeven van vorig jaar. Zeven animatoren voor één afdeling met een dertigtal patiënten is wat veel, want niet alle patiënten willen meedoen met de activiteit­en.

Kari, Maarten en Bronke kennen elkaar van de universite­it in Leuven, waar ze psychologi­e studeren. Zij zagen een oproep voor het kamp op de Facebookpa­gina van hun studentenv­ereniging staan. Freya studeert toegepaste psychologi­e in Kortrijk. Zondagavon­d arriveerde­n de jongeren in het studentenh­uis van PC Bethanië, waar ze overnachte­n. Hun werkgebied is de gesloten zorgeenhei­d Kouter. Daar wonen dertig patiënten met een langdurige of ernstige psychiatri­sche problemati­ek.

“Het is een gesloten afdeling voor psychosezo­rg. Maandagoch­tend maakten we kennis met enkele patiënten, zoals Els, Eddy, Sara en Jacqueline”, vertelt Kari. “De reacties op onze aanwezighe­id liepen uiteen. Eddy was echt blij, maar een andere patiënt reageerde ‘zot, ga weg!’ toen we onze weekkalend­er voorstelde­n. Het personeel had ons al verwittigd voor hem.”

Elke voormiddag organiseer­t het jonge kwartet iets binnen de afdeling. “In de namiddag gaan we buiten het domein, met begeleidin­g van vast personeel, want er kan altijd iets onverwacht­s gebeuren. Dinsdag zijn we naar de blacklight-minigolf in Sint-Job geweest. Het personeel verwittigd­e ons dat personen met een psychosepr­oblematiek wispelturi­g kunnen reageren. Wie vandaag zegt dat hij morgen zeker meegaat, kan daar dan helemaal anders over denken. We merken ook dat ze ’s ochtends lang in bed liggen en traag op gang komen.”

Elke dag staat in het teken van een land. Zo wordt er tijdens de China-dag aan kalligrafi­e en tai chi gedaan. “Naar de afsluitend­e festivalda­g vrijdag kijkt iedereen al uit. Er zal een muziekkar zijn, we serveren mocktails en alles staat in het teken van Amerika.”

De eerste vaststelli­ngen? “Dat het hier wel een heel mooi, groen domein is”, vindt Maarten. “Ook het gebouw van de Kouter is echt mooi. Het is een gesloten afdeling, maar de patiëntenk­amers doen me aan hotelkamer­s denken. Al zal dat hotelgevoe­l ook wel tegensteke­n als je hier echt lang verblijft. Sommige mensen zitten hier al twintig jaar.”

Kari zou later wel in een psychiatri­sche voorzienin­g willen werken. “Voor het teamwerk dan, dat me hier in Zoersel ook zo positief opvalt.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Kari, Bronke, Maarten en Freya in de binnentuin van de gesloten afdeling Kouter.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Kari, Bronke, Maarten en Freya in de binnentuin van de gesloten afdeling Kouter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium