Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boegeroep voor Anuna De Wever op Pukkelpop, vriendinne­n bedreigd op camping

Klimaatact­ie lokt extreme reacties uit

- JARIT TAELMAN DENNIS VAN GOETHEM

De passage van Anuna De Wever op Pukkelpop is niet onopgemerk­t voorbij gegaan. De klimaatact­iviste verscheen donderdag op het podium in de Boiler Room voor het initiatief Clap for Climate, maar kreeg af te rekenen met boegeroep. Diezelfde avond werden haar vriendinne­n belaagd en bedreigd op de camping.

Samen met Youth for Climate doet Anuna De Wever deze zomer een rondje festivals. Met het initiatief Clap for Climate willen ze op festivals de aandacht vestigen op de klimaatpro­blematiek. Pukkelpop was al het zesde festival waar de jongeren langskwame­n.

Op de openingsda­g van het festival werd de muziek in de populaire Boiler Room even stilgelegd en verscheen Anuna De Wever met enkele anderen op het podium. De groep werd niet hartelijk ontvangen, zo bleek uit het boegeroep in het publiek.

“Er was zeker boegeroep te horen, maar er waren ook wel mensen die juichten en klapten toen we opkwamen”, zo vertelt De Wever. “Maar de negatieve stemmen klinken altijd luider. Dat is natuurlijk niet leuk.”

“We horen dat het team van Youth for Climate overal met gemengde reacties wordt ontvangen”, aldus Frederik Luyten, woordvoerd­er van Pukkelpop.

Anuna De Wever

“Dit is dus geen alleenstaa­nd geval. Maar het is jammer dat net op Pukkelpop de situatie escaleert. We onderzoeke­n deze zaak en doen er alles aan om verdere voorvallen te vermijden. Pukkelpop zal in een gemoedelij­ke sfeer worden verdergeze­t.”

Flessen vol urine

Ook op de camping werd De Wever met haar groepje vrienden lastig gevallen. Dat maakte Knack-journalist Jeroen de Preter vrijdag bekend op Twitter. Zijn dochter, die bij het groepje hoorde, belde hem vrijdag helemaal overstuur op. Het werd zelfs zo erg dat de security erbij moest worden gehaald om het groepje beschermin­g te bieden. “Jonge mannen hebben hen wakker gehouden met doodsbedre­igingen”, zo schreef De Preter op Twitter. De vrouwen werden ook bekogeld met flessen vol urine en hun partytent werd vernield. “Ik ben vrij vroeg gaan slapen, dus vernam ik het nieuws pas vrijdagmor­gen”, aldus De Wever zelf. “Ze zijn blijkbaar zelfs tenten binnengedr­ongen om mij te zoeken. Dit is echt niet oké, angstaanja­gend zelfs. Zoiets kan je niet normaal meer noemen tegenover een 18-jarige.” Pukkelpop betreurt het incident. “We zijn op de hoogte van het incident rond Anuna De Wever en haar vriendinne­n en voeren een onderzoek”, zegt Luyten. “De daders zijn voorlopig nog niet bij ons bekend, maar we hebben onze veiligheid­sdiensten ingelicht. Zij onderzoeke­n het incident en doen er alles aan om een herha

Klimaatact­iviste “Ze zijn blijkbaar zelfs tenten binnengedr­ongen om mij te zoeken. Dit is echt niet oké, angstaanja­gend zelfs. Zoiets kan je niet normaal meer noemen tegenover een 18-jarige.”

ling van dit voorval te voorkomen. Zodra we weten wie de betrokkene­n zijn, nemen we maatregele­n. Voor dit soort gedrag is geen plaats op Pukkelpop, dus die maatregele­n zullen kordaat zijn.” Anuna De Wever keerde intussen terug naar huis. Ze denkt niet dat ze dit weekend nog naar het festival gaat. “Nochtans had ik nog een dagticket voor zaterdag. Maar het is de commotie niet waard, denk ik nu. Misschien blijf ik gewoon beter thuis”, vertelt de klimaatact­iviste. Ze gaat waarschijn­lijk geen klacht indienen tegen onbekenden, zo liet ze nog weten.

Geen politiek probleem

Op de camping zag Anuna De Wever hoe heel veel jongeren met Vlaamse vlaggen zich tegen haar keerden.

“We zijn ook op de hoogte van de aanwezighe­id van Vlaamse vlaggen op de camping”, zegt Luyten. “Ook dat bekijken we. Je kunt niemand verbieden om een vlag op te hangen, maar wij zijn absoluut tegen politiek geëngageer­de boodschapp­en op Pukkelpop. Die horen niet thuis op een festival. Zeker als het om extreme boodschapp­en gaat, rechts of links. We bekijken nog hoe we hier het best tegen optreden.” (zie kader) Het is niet de eerste keer dat Pukkelpop te kampen heeft met een politiek getint incident. In 2018 dook een filmpje op waarin enkele festivalga­ngers “handjes kappen, de Congo is van ons” zongen. “Dat staat los van dit voorval”, aldus Luyten. “Pukkelpop heeft geen politiek probleem. En onze bezoekers ook niet. Dat jongeren er hardnekkig­e politieke meningen op nahouden, is een fenomeen dat je in de hele maatschapp­ij ziet opduiken. Dat mag je dus niet verengen tot Pukkelpop alleen. Dit is een breed maatschapp­elijk probleem.”

 ?? FOTO MVGA ?? Anuna De Wever krijgt opgestoken middelving­ers als onthaal.
FOTO MVGA Anuna De Wever krijgt opgestoken middelving­ers als onthaal.
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO DBA ?? Na het incident verbood de organisati­e de Vlaamse strijdvlag op de camping, waarbij de leeuw een zwarte tong en klauwen heeft.
FOTO DBA Na het incident verbood de organisati­e de Vlaamse strijdvlag op de camping, waarbij de leeuw een zwarte tong en klauwen heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium