Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook de drugsmaffi­a is met vakantie

-

Politieke journalist­en beleven hoogdagen in tijden van regeringso­nderhandel­ingen. Maar voor verslaggev­ers zoals ondergetek­ende die zich begeven in de wereld van de politie, justitie en misdaad, is het komkommert­ijd. Laagconjun­ctuur. Een criminolog­ische recessie, zoiets.

Iederéén is met vakantie. Parketmagi­straten, rechters, advocaten en politiemen­sen. Wie de jongste dagen het Vlinderpal­eis aan de Bolivarpla­ats binnenstap­t, ontmoet meer poetsperso­neel dan rechtsgele­erden in toga. En op het plein voor het gerechtsge­bouw wemelt het doorgaans van foutgepark­eerde politievoe­rtuigen, in de zomermaand­en is het één grote, lege vlakte.

Die zomerperio­de is dus het uitgelezen moment voor cocaïnesmo­kkelaars om het witte goud binnen te trekken via de haven. Lekker profiteren van de prangende onderbeman­ning van onze wetshandha­ving. Dat zou je denken, maar in werkelijkh­eid gooit ook de drugsmaffi­a het blok erop tijdens de zomermaand­en.

Het aantal zogenaamde uithaalope­raties in de haven is in de zomer tot een minimum beperkt. Niet omdat er geen werkvolk zou zijn om de cocaïne uit de containers te halen, wel omdat er aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan geen drugs in de containers wordt gestopt. De ‘opzetters’ in Zuid-Amerika staan nogal op hun jaarlijks verlof. En de zomermaand­en zijn er om te feesten en al die zuurverdie­nde narcodolla­rs uit te geven in Marrakesh, Marbella, Dubai of de Caraïben. De boog kan niet altijd gespannen staan. Als gevolg van het zomerreces zijn de prijzen van een kilo cocaïne de hoogte in geschoten. Door de schaarste op de markt, moet de handelaar nu al 31.000 euro neertellen voor een kilootje snuif. Invoerders die een voorraadje met blokken coke hadden aangelegd, realiseren in de zomer een mooie winstmarge.

De komende dagen en weken keren de politiemen­sen en magistrate­n terug op hun post, met nieuwe inspiratie om de misdaad aan te pakken. En ook de gangsters keren huiswaarts met nieuwe plannen om hun business nog lucratieve­r te maken. En zo trekt de eeuwigdure­nde war on drugs zich weer op gang.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium