Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diep wantrouwen van hoog tot laag

Rapport niet mals voor werking CD&V

-

De eerste ruwe verzamelin­g van reacties en aanbevelin­gen die de ‘twaalf apostelen’, de werkgroep die CD&V moet doorlichte­n, schetst geen flatterend beeld van de Vlaamse christende­mocraten. De werkgroep bevroeg partijtopp­ers, parlements­leden, burgemeest­ers en militanten. Alleen duurt die oefening nu wel héél lang, vinden sommigen. Zeker nu CD&V zich zeker weet van Vlaamse regeringsd­eelname.

Partijtop “te weinig begeestere­nd”

De kritiek die uit de reacties spreekt, is niet mals. Van de partijtop worden alleen campagnebo­egbeeld Hilde Crevits en voorzitter Wouter Beke wat gespaard. Anderen zoals Joke Schauvlieg­e, Kris Peeters en Pieter De Crem zijn “te weinig begeestere­nd” en te vaak “een mismatch” in hun rol in de regering. Ook de manier waarop de partij de lijstvormi­ng heeft aangepakt, komt onder vuur. Niet transparan­t genoeg, te weinig vernieuwen­d. “De partij moet niemand minister maken op basis van verdienste of anciënnite­it, wel op basis van het juiste profiel.”

Onzichtbar­e parlements­leden

Ook de parlements­leden mogen een tandje bijsteken. Zij waren “onvoldoend­e zichtbaar” tijdens de campagne. Sommigen beheersten hun dossiers, anderen staken nauwelijks een vinger uit. Dat sommigen – zoals Hendrik Bogaert met zijn algemeen hoofddoeke­nverbod – niet werden teruggeflo­ten, gaf het beeld van een “verdeelde partij”. De parlementa­iren zelf klagen dan weer over “een gebrek aan respect”. Ze mochten hun eigen expertises onvoldoend­e uitdragen in de campagne en ze eisen hun zeg in de aanduiding van de ministers in de regeringen.

Werken van 10 tot 16u

Tot slot krijgt ook de werking van het partijhoof­dkwartier een veeg uit de pan. De besluitvor­ming gebeurt in achterkame­rs en er is sprake van “een vrijblijve­nde werksfeer van 10 tot 16u”. Enkele aanbevelin­gen moeten raad brengen. Parlements­leden moeten “permanent geëvalueer­d” worden. Een toekomstig­e plaats op de lijst kan bijvoorbee­ld afhankelij­k zijn van de prestaties. De nieuwe voorzitter moet in de eerste plaats een sterke communicat­or zijn die de basis kan enthousias­meren. En de standen – Beweging.net, Unizo en de Boerenbond – moeten minder zeggenscha­p krijgen in de lijstvormi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium