Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen steeds minder actief op Facebook

-

Het aantal Belgen dat actief is op Facebook, is tussen februari en augustus met 7,3% gedaald tot 6,8 miljoen leden. Zo blijkt uit een studie van Xavier Degraux, consultant in digitale marketing en sociale netwerken. De daling doet zich voortaan voor bij alle leeftijdsg­roepen.

Lange tijd werd een daling onder de jongste gebruikers van het medium gecompense­erd door een toename aan profielen van oudere gebruikers. Dat is niet meer het geval, blijkt uit de analyse.

In de afgelopen zes maanden is de activiteit in alle leeftijdsc­ategorieën gedaald: min 5% in de categorie 13 tot 17 jaar, min 7% bij de 18 tot 24-jarigen, min 13% bij de 25 tot 54-jarigen, min 8,5% in de leeftijdsg­roep van 55 tot 64 en min 7% bij de 65-plussers. Ook de betrokkenh­eidsgraad, de interactie van gebruikers met de publicatie­s die ze te zien krijgen, daalt sterk (min 3,5% in 2018 en min 8% een jaar eerder).

De resultaten zouden nog extremer kunnen zijn, aangezien één bezoek per maand al voldoende is om als actieve gebruiker te tellen. “Er is waarschijn­lijk ook een afname in gebruik”, aldus Degraux. De cijfers kunnen verklaard worden door een aantal factoren. Er is ten eerste een grotere gevoelighe­id voor het gebruik van persoonlij­ke gegevens. Dat is een direct gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal. Net voor dat schandaal bekend raakte, had het sociale netwerk nog een piek bereikt van 7,5 miljoen actieve accounts.

Ook de snelheid waarmee nepnieuws zich verspreidt op Facebook, speelt een rol. Zo vertrouwt nog maar 20% van de Belgen de sociale media, blijkt uit een recente studie van de European Broadcasti­ng Union.

Tenslotte stappen veel mensen over naar andere apps. WhatsApp en Instagram – allebei in het bezit van Facebook – nemen stilaan de plaats in van het platform. Messenger, de berichtend­ienst van Facebook, is wel nog heel populair.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium