Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veganistis­che schoenen maken Dr. Martens hipper dan ooit

Kunststof vervangt leder al bij 1 op de 25 schoenen

-

Een omzetstijg­ing met 30% en een winstgroei met 70%. Het bedrijf achter Dr. Martens, de stevige bottines met opvallende stiksels en zolen met luchtkusse­ntjes, heeft een boerenjaar achter de rug. Een pluim die Geert Peeters – broer van Kris Peeters – mee op zijn hoed mag steken.

Sinds vorige zomer is Geert Peeters (52), de “kleine broer” van CD&V-politicus en gewezen vicepremie­r Kris Peeters, chief operations officer van R. Griggs Group. Dat is het Britse bedrijf boven Dr. Martens, het mode-icoon dat onlosmakel­ijk verbonden is met de punkscene maar dat aan een opgemerkte comeback bezig is. Als ‘nummer twee’ van het bedrijf moet onze landgenoot ervoor zorgen dat alles operatione­el op wieltjes loopt. En getuige de jaarresult­aten lukt dat prima: het bedrijf zag zijn omzet vorig boekjaar met 30% stijgen tot omgerekend 490 miljoen euro, terwijl de brutobedri­jfswinst er liefst 70% op vooruitgin­g om af te klokken op 91,7 miljoen euro. Geef toe, er zijn bedrijven die het met minder, véél minder moeten doen...

Ecologisch­e voetafdruk

Dr. Martens weet niet alleen volop te profiteren van de nineties modereviva­l, het iconische merk surft ook mee op de vraag van almaar meer consumente­n die bezorgd zijn om hun ecologisch­e voetafdruk en daarom geen dierlijke producten meer willen, niet in hun voeding en al evenmin in hun kleding. Dr. Martens lanceerde zijn veganistis­che schoenen, met een buitenlaag van kunststof, al schoorvoet­end in 2011. Maar de laatste jaren is de verkoop “met meerdere honderden procenten” gegroeid, zegt CEO Kenny Wilson in The Guardian. Eén paar op de 25 is intussen al vegan. Voeg daar nog afgeleide producten (zoals sandalen en kinderscho­enen), exclusieve samenwerki­ngen (zoals met designer Marc Jacobs) en meer rechtstree­kse verkoop (via de webshop en eigen winkels) aan toe, en het zal niet verwondere­n dat Dr. Martens er met rasse schreden op vooruitgaa­t. Geert Peeters mag bij ons dan al een pak minder bekend zijn dan zijn vier jaar oudere broer, in de internatio­nale mode- en retailwere­ld geldt het omgekeerde. De jongste van de drie Peetersen (ze hebben ook nog een zus) heeft er al een knappe carrière op zitten bij topmerken als Lee en Wrangler, Levi Strauss en het Britse modelabel Cath Kidston. Een carrière die hem van Kortrijk en Sint-Niklaas over San Francisco naar Londen bracht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium