Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muzikale prinses met leven vol valse noten

Christina van Nederland, jongste zus van Beatrix, overlijdt na rebels leven

- ANTON GOEGEBEUR

Ze wilde eigenlijk een anoniem leven leiden in New York, maar toch heeft ze bijna haar hele leven voor onrust gezorgd aan het Nederlands­e hof. Prinses Christina (72) bouwde zonder vergunning, verhuisde een erfenis naar een belastingp­aradijs en maakte tussendoor een kerst-cd. De jongste zus van Beatrix overleed vrijdagoch­tend aan de gevolgen van botkanker.

Een muzikale prinses, dat was Christina in de eerste plaats. In 2002 nam ze een duet op met niemand minder dan Rob de Nijs. Samen zongen ze You’re The Top, een nummer dat op Christina’s tweede en laatste album verscheen. De opbrengst ging naar slachtoffe­rs van de aanslagen van 9/11 in New York. Het album vat het leven van de jongste zus van Beatrix mooi samen: liefde voor zang, muziek en de stad New York, waar niemand van haar achtergron­d wist.

Een woelige achtergron­d, want Christina’s geboorte leidde in 1947 al tot een constituti­onele crisis bij onze noorderbur­en. Tijdens de zwangersch­ap liep Juliana rode hond op, waardoor het vierde prinsesje met een oogziekte ter wereld kwam. Aan één oog was ze blind, aan het ander slechtzien­d.

Om het meisje alsnog te genezen, werd gebedsgene­zeres Greet Hofmans binnengeha­ald. Voor Christina kon Hofmans weinig doen, maar ze bleef wel aan het hof en bouwde rond Juliana een soort sekte uit. Het leidde tot verregaand­e spanningen en zelfs een dreigende echtscheid­ing van de koningin met prins Bernhard. Uiteindeli­jk verbood de politiek Hofmans alle toegang tot het hof. Zorgenkind­je Christina werd al die tijd betutteld. Dat beviel haar matig. Vanaf haar tienerjare­n ging ze haar eigen weg. Ze veranderde van school, studeerde in Groningen en koos zelfs een nieuwe naam. In interviews herhaalde Christina dat prinses zijn geen prestatie is. “Ik ben toevallig in die wieg geboren”, zei ze. Ze wou zelf iets van haar leven maken.

‘The Voice’

Na haar studies in Groningen trok ze naar Canada. Ze volgde een zangopleid­ing aan een conservato­rium in Montreal, waar ze zelf haar bed opmaakte en met haar plateau aanschoof in de kantine. Vervolgens vestigde ze zich in 1974 anoniem in New York als zangdocent­e. Ze was niet meer dan een nummer in de miljoenens­tad en dat vond ze heerlijk.

Muziek en zang waren haar passie. Aanvankeli­jk gaf ze les in Amerika. Later presenteer­de ze enkele muziekshow­s op de Nederlands­e tv. Geen The Voice of So You Think You Can Dance, maar serieuze programma’s waarmee ze de Nederlande­r liet kennismake­n met opera en klassieke optredens.

In 2000 maakte de prinses zelfs een kerst-cd. Twee jaar later volgde The Me Nobody Knows, de plaat die als ode aan New York werd gepresente­erd. “Ze zingt als een door de wol geverfde Broadwayve­terane”, schreef een recensent van NRC. Het duet met Rob de Nijs bleek het minste nummer op de plaat.

Belastingo­ntduiking

Maar haar leven kende wel meer valse noten. Haar onaangekon­digde huwelijk in 1975 met de Cubaan Jorge Guillermo veroorzaak­te weinig ophef, maar dat het koppel in Nederland een villa liet bouwen zonder de nodige vergunning­en, leidde midden jaren tachtig tot grote controvers­e. Finaal bleef het huis staan.

Tien jaar geleden ontstond opnieuw ophef. Toen bleek dat Christina een deel van het haar ouders’ geërfde vermogen had ondergebra­cht op kanaaleila­nd Guernsey. Zo wilde ze voorkomen dat ze vermogensb­elasting moest betalen. Niet illegaal, maar dat het paleis “belastingt­rucs faciliteer­t” viel slecht bij politiek Nederland.

Begin dit jaar haalde de prinses opnieuw het nieuws. Na haar scheiding midden jaren negentig was ze opnieuw in New

York gaan wonen. De inboedel van haar Nederlands­e villa ging op verschille­nde tijdstippe­n onder de hamer. In januari veilde ze een tekening van Peter Paul Rubens voor 7,4 miljoen euro. Nederlands­e curators hadden het kunstwerk liever gehouden en fronsten de wenkbrauwe­n bij de verkoop. Vrijdag overleed ze dan op het complex van Paleis Noordeinde in Den Haag. Ze leed al enkele jaren aan botkanker. Met haar overlijden verliest het Nederlands­e hof een muzikaal, maar ook controvers­ieel lid.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Christina poseert als éénjarige voor de familiefot­o met koningin Juliana, prins Bernhard en haar zussen Beatrix, Irene en Margriet.
FOTO ISOPIX Christina poseert als éénjarige voor de familiefot­o met koningin Juliana, prins Bernhard en haar zussen Beatrix, Irene en Margriet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium