Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geslaagd of gebuisd? Unief wil opnieuw zélf beslissen

KU Leuven wil af van systeem waarbij studenten zichzelf deliberere­n

- SIMON GRYMONPREZ

Wie aan de KU Leuven vandaag een 8 of 9 behaalt, kan in bepaalde gevallen zichzelf deliberere­n. Rector Luc Sels wil van dat systeem af, omdat het een van de oorzaken zou zijn van de steeds langere studieduur. De studenten zijn het daar niet mee eens.

Een acht of negen op je examens scoren hoeft niet fataal te zijn. Elke Vlaamse universite­it heeft een eigen systeem waarbij beperkte tekorten toch door de vingers worden gezien. De KU Leuven opteert voor het principe van toledie studenten zélf kunnen inzetten. Mits een paar voorwaarde­n kunnen ze zelf kiezen welke vakken ze deliberere­n of welke ze liever hernemen. Luc Sels, rector van de KUL, greep de start van de inschrijvi­ngsperiode aan om te melden dat hij het liever anders ziet. In De Ochtend op Radio 1 wees Sels naar die tolerantie­punten als één van de oorzaken van de steeds langer wordende studieduur. “We merken dat het aandeel studenten dat binnen de drie jaar hun bachelor behaalt, systematis­ch achteruitg­aat.” Volgens Sels ligt het percentage studenten dat na het eerste jaar op alle vakken slaagt op 35% (inclusief tweede zit). “We willen de discipline terugbreng­en door – voorzichti­g – terug te gaan naar de vroegere deliberati­elogica”, zei Sels, “waarbij we iets meer zelf beslissen of we een tekort kwijtschel­den”.

“Goed voor belastingb­etaler”

De studenten wijzen het voorstel van Sels af. “Het is waar dat studenten hun tolerantie­punten nu te laat of niet inzetten”, zegt Lotte Delemarre, voorzitter van de sturantiep­unten, dentenraad. “Daarom willen we hameren op het belang van studieloop­baanbegele­iders. Zij kunnen studenten advies geven.” De studentenr­aad vindt ook dat de KU Leuven zich meer moet focussen op een betere oriënterin­g van het middelbaar naar de universite­it. “Studenten beginnen soms te laat tijdens het semester met studeren. De universite­it zou hen incentives kunnen aanreiken om toch op tijd te beginnen”, aldus Delemarre. Sels kreeg alvast bijval uit politieke hoek. Onderwijse­xpert van de N-VA, Koen Daniëls, noemt de beslissing “goed voor student, ouder, docent en belastingb­etaler”.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? KU Leuven geeft studenten tolerantie­punten.
FOTO PHOTO NEWS KU Leuven geeft studenten tolerantie­punten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium