Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben geen enkele aanwijzing dat de steps uit de stad zouden wegtrekken”

Deelsteps staan onder druk door ongevallen, vandalisme en diefstal maar Antwerpse markt groeit nog

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Deelsteps zijn populair, maar ook gevaarlijk, zo merken de spoeddiens­ten. De aanbieders zelf zien geen problemen. Terwijl in Brussel het aantal aanbieders afneemt, lijkt de markt in Antwerpen te groeien.

Tsjilp, tsjilp, en de elektrisch­e tweewieler is via de app ‘uitgecheck­t’. Het levert deelsteps nog vreemde blikken op. Maar bij de spoeddiens­ten kennen ze ze maar al te goed, of toch hun berijders. Dagelijks komen patienten binnen na een ongeval. Aan de inschrijvi­ngsbalie merken ze duidelijk dat het om deelsteps gaat. Alcohol speelt al eens een rol, klinkt het. Kinesist Laurens Habers zag al vijf patiënten na ongelukken met steps. “Een van hen wilde met de step van het trottoir af, maar bleef steken met de onderkant van de step. Een andere keer stonden er twee mensen op. Ze raakten klem in een tramspoor en vielen”, zei hij aan ATV. Een gebroken pols en elleboog waren het gevolg. Spoedarts Jan Christiaen (Sint-Augustinus) vindt de steps er onschuldig uitzien, maar acht ze mogelijk erg gevaarlijk, met zelfs schedeltra­uma’s tot gevolg. “Een helm en een goede houding kunnen letsels voorkomen”, is zijn eerste advies.

Grote concurrent­ie

De ongevallen, maar ook diefstal en vandalisme, zetten het succes van de step onder druk. In Brussel reden er tot nu toe zo’n vierduizen­d rond, van acht

verschille­nde aanbieders, al is dat aantal intussen teruggeval­len naar drie bedrijfjes. Het gevolg van hoge kosten, de grote concurrent­ie en vandalisme. In Antwerpen lijkt de situatie niet erg te veranderen. Er zijn drie aanbieders – Bird, Poppy en Circ – wat meteen ook het maximum is dat de stad toelaat. “Er zijn al meer mensen gepasseerd met een voorstel, maar we doen een kwaliteits­controle. Niet iedereen mag hier zomaar

dingen op straat komen dumpen”, klinkt het bij het kabinet van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). En wat met de problemen elders? “We hebben geen enkele hint dat aanbieders zouden willen vertrekken.”

Brusselse steps naar Antwerpen

Volgens de laatste cijfers rijden er in Antwerpen momenteel 870 steps rond. Daarmee blijven ze onder de limiet van 2.250. Dat is het aantal dat de ‘deelstepma­rkt’ in Antwerpen volgens ramingen ‘aankan’. Het aantal zit daarmee ook onder de vergunning­slimiet van in totaal 1.400 steps.

Bird haalde zelfs zijn Brusselse steps naar Antwerpen. “Door het slechte weer in december was daar een winterstop ingevoerd. Intussen was ook Antwerpen opgestart en het draait hier zeer goed, met nu zo’n tweehonder­d stuks”, zegt de communicat­ieverantwo­ordelijke van Bird. “We hebben geen weet van ongevallen. Maar als er alleen lichamelij­k letsel is en men meldt het niet, dan weten we er ook niks van.”

“Goede gebruikers”

Ook bij Poppy, sinds mei actief met steps, heeft men geen weet van ongevallen. “Ik denk dat we goede gebruikers hebben”, zegt Laurens Plees van Poppy Antwerpen, dat momenteel zo’n veertig exemplaren heeft rondrijden maar volop aan een forse uitbreidin­g tot tweehonder­d exemplaren werkt.

Beide aanbieders geven wel aan dat gebruikers info krijgen over hoe ze veilig kunnen rijden – “een helm is niet verplicht maar wordt wel ten zeerste aangeraden” – en dat per twee rijden uit den boze is. Weet ook: op het voetpad mag je met de step tot 6 km/u gaan. Wil je sneller, dan moet je op het fietspad steppen.

Woordvoerd­er Bird

“We hebben geen weet van ongevallen. Maar als er alleen lichamelij­k letsel is en men meldt het niet, dan weten we er ook niks van.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Samen op de deelstep: dolle pret en praktisch, maar helaas niet volgens de regels die de aanbieders opleggen.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Samen op de deelstep: dolle pret en praktisch, maar helaas niet volgens de regels die de aanbieders opleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium