Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corbyn wil Johnson van de troon stoten

Oppositiel­eider van Labour zoekt steun bij andere partijen

-

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiep­artij Labour en tegenstand­er van een harde Brexit, wil de regering van premier Boris Johnson laten vallen. Met nieuwe verkiezing­en hoopt hij een uitstap uit de Europese Unie zonder akkoord te vermijden.

Om zijn plannen te kunnen doordrijve­n, heeft Corbyn de steun nodig van de belangrijk­ste leiders van de oppositiep­artijen in het Brits parlement en van de conservati­eve parlements­leden die gekant zijn tegen een harde Brexit. Woensdag ontvingen ze alvast een persoonlij­ke brief van de Labourleid­er met een uitgekiend plan van actie.

Zo stelt hij voor om samen een alliantie te vormen om de regering van Johnson in september ten val te brengen en zelf een nieuwe, tijdelijke regering op de been te brengen met hem als premier. Als dat lukt, moet de oppositiel­eider een versnellin­g hoger schakelen en uitstel vragen aan de Europese Unie om zo de geplande Brexit van 31 oktober te voorkomen.

Nieuw referendum

Na het uitstel zou de premier ad interim vervroegde verkiezing­en uitroepen en tijdens zijn campagne pleiten voor een nieuw referendum met slechts een vraag: moet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie al dan niet verlaten? Om te slagen in zijn opzet heeft Corbyn een alternatie­ve meerderhei­d in het parlement nodig, maar door enkele omstreden uitspraken in het verleden lijkt dat bijna onmogelijk. Zo werd hij door enkele leden van zijn eigen fractie en oppositiep­artij Liberal Democrats al meermaals met de grond gelijk gemaakt omdat zijn economisch­e standpunte­n veel te links zouden zijn. Jo Swinson, leider van de Liberal Democrats, doet het plan van Corbyn dan ook af als klinkklare onzin. “Corbyn zal de Conservati­even en onafhankel­ijken nooit achter zich krijgen om Johnson te stoppen”, zegt ze. “Het is niet eens zeker dat hij binnen zijn eigen fractie alle stemmen krijgt.”

Bij de Schotse nationalis­ten klinkt de toon milder. “Ik ben absoluut geen fan van Corbyn”, zegt Nicola Sturgeon, leider van de Scottisch National Party. “Maar als we de catastrofe van een uitstap zonder akkoord kunnen vermijden, dan sluiten we geen enkele optie uit.”

De regering van Johnson is alvast niet onder de indruk. “Corbyn is de meest onpopulair­e oppositiel­eider die we ooit gehad hebben”, zegt huidig minister van Energie en Conservati­ef Kwasi Kwarteng. “Het idee dat net hij een eenheidsre­gering zou leiden, is ronduit idioot.” Ook premier

Jo Swindon Leider Liberal Democrats ‘‘Corbyn zal de Conservati­even en onafhankel­ijken nooit achter zich krijgen om Johnson te stoppen.’’

Johnson heeft al meermaals bevestigd dat zijn land op 31 oktober de EU “sowieso zal verlaten, met of zonder akkoord”. En zelfs als hij in september de geplande vertrouwen­sstemming rond zijn regering verliest, zal hij geen plaats maken voor zijn opvolger: Johnson wil sowieso aanblijven tot na de Brexit.

 ?? FOTO AFP FOTO AP ?? Premier Boris Johnson. Jeremy Corbyn hoopt ook de harde Brexit te voorkomen.
FOTO AFP FOTO AP Premier Boris Johnson. Jeremy Corbyn hoopt ook de harde Brexit te voorkomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium