Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een experiment waar muziek inzit

SUMMER BUMMER VR 23/08 - ZA 24/08 | DE STUDIO | ANTWERPEN | WWW.DESTUDIO.COM

-

Angel Bat Dawid, Fred Van Hove, zelfs Thurston Moore: best mogelijk dat ook de grootste namen op de affiche van het Summer Bummer Festival niet tot uw parate muziekkenn­is behoren. Maar erg is dat niet. Het festival in De Studio wil u net laten kennismake­n met minder bekende muziek.

Thurston Moore, frontman van Sonic Youth, is voor de doorsnee muzieklief­hebber de bekendste naam op het programma van Summer Bummer. Een klepper, in de alternatie­ve scene dan. “We wijken inderdaad af van de mainstream”, zegt Koen Vandenhoud­t van Sound in Motion. “Met die vzw zetten we sinds 2014 concertree­ksen en festivals op rond avontuurli­jke muziek.” Zo dus ook Summer Bummer. Zegt de uit Chicago afkomstige Angel Bat Dawid u bijvoorbee­ld iets? “Zij groeide op binnen de gospel- en funkscene, om vervolgens steeds meer de experiment­ele richting uit te gaan. Nu weet ze al die stijlen op een unieke manier te mixen”, legt Vandenhoud­t uit. “Daarmee is ze wereldwijd aan het doorbreken. Dit najaar staat ze op het festival Le Guess Who? in Nederland en treedt ze op in de AB. Maar wij kennen haar dus al langer. Wij vinden het heel tof om mensen aan de hand van zo’n naam richting meer experiment­ele muziek te leiden.” Een andere uitschiete­r is het optreden van pianist Fred Van Hove en freejazzpi­onier Peter Brötzmann. “Het is al van de jaren zeventig geleden dat deze twee vrienden nog eens samen het podium deelden”, zegt Vandenhoud­t. “Een unicum. En die gebeurteni­s zetten we kracht bij door met ons platenlabe­l Dropa Disc een boek en drie cd’s uit te brengen die in het teken staan van Van Hoves 80ste verjaardag.”

In totaal zakken enkele tientallen artiesten op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus af naar De Studio. Bezoekers kunnen op Summer Bummer ook terecht voor een platenen labelbeurs, muziekfilm­s, een expo,

workshops en een performanc­e. “Zo komt de Franse muzikant en componist Michel Deneuve op een Cristal Baschet spelen, een heel bijzonder muziekinst­rument dat wordt bespeeld door de handen over kristallen staven te bewegen. Hij zal er ook een workshop rond geven.”

Ook te ontdekken: de muziekfilm Milford Graves Full Mantis. Een uniek filmportre­t over de Amerikaans­e percussion­ist, kruidendok­ter, vechtsport­er en professor Milford Graves, die uitgroeide tot een van de meest invloedrij­ke figuren uit de freejazz sinds de jaren zestig. En om de vierde editie van het festival met een knal af te sluiten, staat er nog een late night live-sessie met party op het programma. “Leuk om weten: we serveren ook huisbereid eten op basis van bioproduct­en, zowel voor onze bezoekers als voor de artiesten.”

Geen alledaags festival dus, Summer Bummer. “Maar we willen dus écht niet alleen de kenners naar hier krijgen. Hier ontdekt iedereen gewoon heel goede muziek.”

 ?? FOTO LESLIE FREMPONG ?? Angel Bat Dawid: dit najaar in de AB, straks al op Summer Bummer.
FOTO LESLIE FREMPONG Angel Bat Dawid: dit najaar in de AB, straks al op Summer Bummer.
 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Thurston Moore.
FOTO KOEN BAUTERS Thurston Moore.
 ?? FOTO RR ?? Te ontdekken in De Studio: Michel Deneuve bespeelt een Cristal Baschet.
FOTO RR Te ontdekken in De Studio: Michel Deneuve bespeelt een Cristal Baschet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium