Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België neemt in slotkwart afstand En toch kan het beter

- MARC VERMEIREN

Als wereldkamp­ioen, nummer 2 op de wereldrank­ing en thuisploeg mocht België voor 6.000 toeschouwe­rs - niet struikelen in zijn openingsma­tch tegen Spanje (FIH 9), maar de Red Lions moesten toch tot in het vierde kwart knokken om de kamp in zijn definitiev­e plooi te krijgen. Voorheen speelde België bij momenten toch iets te nonchalant. Moet het dus beter, later in het tornooi? Jawel. Kan het beter? Evenzeer. Hoe dan ook, met deze ruime zege lijkt zonder onverwacht­e ontwikkeli­ngen in de matchen tegen Engeland en Wales (vandaag tegenover mekaar) een plaats in de halve finale al behoorlijk dichtbij.

De Red Lions zetten hun tegenstand­er meteen onder druk, wat al snel leidde tot twee penalty corners op rij, maar de Spaanse doelman dook de sleep van Alexander Hendrickx telkens op fraaie wijze weg. De derde pc, dit keer in de andere hoek gemept, was wél raak. Met die 1-0-achterstan­d mopperde geen Spanjaard, gezien het Belgische overwicht, maar het zette de bezoekers in het tweede kwart wel aan tot meer dadendrang. Het was evenwel de wereldkamp­ioen die zijn voorsprong verdubbeld­e. Een doorbraak van een sterke Antoine Kina leidde tot een slimme goal van Victor Wegnez, een van de allergroot­ste beloften van het mondiale hockey: 2-0. Toch bleef Spanje in dat tweede kwart gelijke tred houden met de thuisploeg. Doelman Vincent Vanasch moest twee keer op wonderlijk­e wijze ingrijpen en Felix Denayer riskeerde zelfs lijf en leden op een Spaanse poging. Eerste kwart vs tweede kwart: het verval was té groot. Een werkpuntje? Jawel. Bondscoach Shane Mc Leod had zijn jongens in de rust weer op scherp gezet. België begon aan de tweede helft zoals het een halfuur eerder de match had aangevat: met veel druk, krakende Spanjaarde­n en enkele kansen, maar Tom Boon en John-John Dohmen misten de kansen op 3-0 en een vroege beslissing, zodat een redding van Vanasch op een poging van Ajendro de Frutos welkom bleek. Even later zeilde een Spaanse voorzet voorlangs. Het waren allemaal momentjes die aangaven dat België nog niet zijn beste niveau haalde. Pas in het vierde kwart nam België definitief afstand. Boon tikte op opportunis­tische wijze de 3-0 binnen. En toen ging het snel: een nieuwe penalty corner van Hendrickx (4-0) en een solo van Kina (5-0). Zo werd het toch nog een fraaie score voor de toernooifa­voriet, al zal het notaboekje van bondscoach McLeod ook nog wel enkele moppermome­nten bevatten.

?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wegnez heeft gescoord.