Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zie mezelf als een outsider”

Steven Pattyn trekt met ambitie naar BK na knappe Ronde van Namen

- KAREL LEMMENS

Het BK voor eliterenne­rs zonder contract en beloften van zaterdag in Habay-laNeuve sluit de rij nationale titelraces af. Steven Pattyn vindt in de Luxemburgs­e gemeente een parcours terug waar hij hoopt kans te maken op de driekleur.

“De vorige drie jaar vond het BK plaats in Stabroek op een compleet vlak parcours. Daar zou ik nagenoeg kansloos zijn”, zegt de eerstejaar­s van het beloftente­am van Lotto-Soudal. “Nu wacht ons een selectieve omloop en dat ligt me een pak beter. Zeker nu ik een week geleden in de Ronde van Namen mocht ervaren dat de beste conditie niet veraf is. Ik pakte er op de derde dag de ritzege en eindigde in twee andere ritten op een zesde en een vierde plaats, wat me van eindwinst verzekerde in het puntenklas­sement. In het algemeen klassement eindigde ik op een negende plaats. Het gaf mijn vertrouwen een boost.”

Zijn zege in de derde rit in Rochefort was voor de 19-jarige Wijnegemna­ar gedenkwaar­dig. “Het was niet alleen mijn eerste zege als belofte, maar ook de eerste keer dat ik solo over de streep kwam. We hadden het parcours vooraf goed verkend en wisten perfect waar we met zijn allen vooraan moesten zitten. We hebben daar koers gemaakt, zodat we met een elitegroep voorop kwamen. Daaruit ben ik met een renner van Wallonie-Bruxelles ontsnapt. Vier ploegmaats stopten uitstekend af, wat me zeker geholpen heeft. Op de laatste steile klim ben ik er alleen vandoor gegaan en ik heb het kunnen volhouden tot op de streep. Geweldig als je het zo kan afmaken.”

Golvend parcours

Het parcours van het BK had van de Antwerpena­ar best nog wat zwaarder mogen zijn. “Het is een golvende omloop en dat zal na een tijdje wel beginnen doorwegen, maar het is niet zo dat er echt nijdige hellingen bij zijn. Het is iets voor jongens met een lange adem, die weinig verval kennen naarmate een wedstrijd vordert. Omdat ik beter tot mijn recht kom op steilere stroken, reken ik mezelf bij de outsiders. Als ik zelf niet in aanmerking kom voor de titel, kan ik een ploegmaat van dienst zijn. Zeker als het tot een spurt zou komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Steven Pattyn.
FOTO PHOTO NEWS Steven Pattyn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium