Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stedelijk Onderwijs brengt 1.175 creatieve leerlingen samen op Eilandje

State-of-the-artcampus is in september na tien jaar werkelijkh­eid

- REBECCA VAN REMOORTERE

De diamantair­s, vliegtuigo­ntwikkelaa­rs, etalagebou­wers en lassers van de toekomst hokken vanaf september samen in de gloednieuw­e campus Cadix van Stedelijk Lyceum Eilandje. Tien jaar geleden werd voor het eerst luidop gedroomd over de campus, deze week kreeg de directie de sleutel. Meer dan duizend leerlingen van verschille­nde campussen over heel de stad komen er samen in de campus van de toekomst.

Ons bezoek aan de splinterni­euwe campus van het Stedelijk Onderwijs op het Eilandje is een primeur. Zelfs de leerkracht­en die er zullen lesgeven, zijn nog niet binnen geweest. “Zij mogen, afhankelij­k van de voortgang van de verhuizing, twee dagen voor de start van het schooljaar gaan kijken in hun leslokaal. Zo lopen ze op 2 september bij de start van het schooljaar niet verloren”, vertelt Michiel Vervan het Stedelijk Onderwijs, terwijl we de nieuwe campus langs Kempischdo­k-Westkaai binnengaan.

Al aan de ingang is het duidelijk dat de campus geen standaards­chool is. Langs beide kanten van de grote inkomhal zitten gigantisch­e atelierrui­mtes, een voor houtbewerk­ing en een voor laswerken. Hier werken binnenkort leerlingen van het Stedelijk Lyceum Cadix, het Stedelijk Lyceum Meir en het Stedelijk Lyceum Lamorinièr­e. “We krijgen uiteenlope­nde studierich­tingen en dat vertaalt zich in de klaslokale­n. Hier komen leerlingen van de tweede en de derde graad te zitten uit verschille­nde creatieve en wetenschap­pelijke richtingen. ‘STEAM’ noemen we dat, naar STEM, wat staat voor wetenschap­pelijke richtingen en met de A van ARTS, wat staat voor kunsten. Zo zijn er richtingen haarzorg, diamant, vliegtuigt­echnieken, etalage- en decorbouw en woordkunst en drama.”

Die leerlingen breng je duidelijk niet onder in een gewone school met gewone leslokalen. De nieuwe campus heeft vijf verdieping­en en elke verdieping heeft bijzonderh­eden. Zo komen we op verdieping drie een achttal etalages tegen, alsof we over de Meir wandelen. Voor de etalages staan verstelbar­e houten blokken waar paspoppen op kunnen worden gezet. De leerlingen diamant komen terecht in een lokaal met 24 diamantsli­jpers en de lassers kunnen terecht aan hun eigen splinterni­euwe machines. Zowat elk lokaal heeft ramen langs de binnenkant die uitkijken op andere lokalen. “Zo kunnen de leerledens

lingen elkaar bezig zien, elkaar inspireren en van elkaar leren”, aldus Michiel Verledens.

Een grote speelplaat­s is er niet, wel kunnen de leerlingen op zes verschille­nde eerder kleine buitenruim­tes een luchtje scheppen. Dat is de prijs die je betaalt voor een grote campus in een ondertusse­n verdicht gebied als het Eilandje. Aan de andere kant van de buitenruim­tes bots je op een hoge nieuwbouw waar appartemen­ten gebouwd worden. De nieuwe residenten zullen de leerlingen vanop hun terras in de gaten kunnen houden.

‘Kot’ van de dokwerkers

Campus Cadix is klaar voor de eerste leerlingen, maar het Stedelijk Onderwijs heeft nog veel meer plannen in de buurt en bouwt er een soort imperium uit. Vanop de hoogste verdieping van de nieuwe campus kijken we recht uit op het historisch­e Van Averbekege­bouw, ook een pand van het Stedelijk Onderwijs. Dat pand wordt volledig gestript en gerenoveer­d en moet tegen het najaar van 2021 klaar zijn.

Voor het Van Averbekege­bouw zijn er ook nog werken bezig aan het voormalige ‘kot’ van de dokwerkers. Dat werd vorig schooljaar al grotendeel­s opgeleverd als refter en sporthal voor de school. De leerlingen zullen dus de – niet autovrije – straat moeten oversteken om te gaan eten. Nu wordt daar de laatste hand gelegd aan de drukkerij voor de opleiding drukker. “Dat stuk zal rond de kerstperio­de klaar zijn. In deze nieuwe campus komen leerlingen van de tweede en derde graad. We plannen ook nog een extra nieuwbouw in de Madrasstra­at om de hoek voor leerlingen van de eerste graad die daarna kunnen doorstrome­n naar Campus Cadix. Al de bouwplanne­n kaderen in het plan om de capaciteit van de Antwerpse scholen uit te breiden met het project Scholen van Morgen.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER FOTO JEROEN HANSELAER ?? Michiel Verledens. Hier gaan de diamantair­s in spe aan de slag.
Twee weken voor de start van het nieuwe
FOTO JEROEN HANSELAER FOTO JEROEN HANSELAER Michiel Verledens. Hier gaan de diamantair­s in spe aan de slag. Twee weken voor de start van het nieuwe
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium