Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Comfortabe­l kamperen

- Jan Stassijns

Het Stedelijk Onderwijs kan op de eerste schooldag, maandag 2 september, uitpakken met zijn nieuwste paradepaar­dje: campus Cadix van het Stedelijk Lyceum Eilandje aan het Kempisch Dok. Het volledige project, dat de renovatie van het historisch­e Van Averbekege­bouw en de CAD-loods omvat, zal pas in 2021 klaar zijn.

De campus aan het Kempisch Dok is wel al klaar. De creatieve en technische opleidinge­n worden er geclusterd. De meest innovatiev­e en moderne voorzienin­gen zullen de leerlingen klaarstome­n voor de toekomst.

Er is wel een niet onbelangri­jk detail dat bij het opmaken van de plannen vergeten lijkt te zijn.

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) verwees in zijn startnota, die de basis moet vormen voor de nieuwe Vlaamse regering, naar de afschaffin­g van het online aanmelding­ssysteem Meld je Aan. Ouders moeten opnieuw de maximale vrijheid in de schoolkeuz­e voor hun kinderen krijgen. Nochtans kampt de stad met een capaciteit­stekort in haar scholen. Zo zijn er 15.500 extra plaatsen nodig in het basisonder­wijs en het secundair onderwijs tegen het schooljaar 2024-2025. En zolang er een capaciteit­stekort is, zal er zonder online aanmelding­ssysteem gekampeerd worden.

Opnieuw kamperen aan de schoolpoor­t dus. En daar is het nieuwe Stedelijk Lyceum Eilandje niet op voorzien. De straat ligt bezaaid met kasseien van de meest ongemakkel­ijke soort. Ongemakkel­ijk als in: hard, en niet comfortabe­l om dagenlang op te overnachte­n, allerminst te vergelijke­n met uw zetel thuis. Dat hoop ik voor u tenminste.

Ook de voorzienin­gen om gsm’s op te laden voor de wachtende ouders ontbreken. Een jat warme koffie? Die zult u van thuis moeten meenemen. En de passerende auto’s in die smalle straat zijn ook niet bevorderli­jk voor uw nachtrust of uw algemeen welbevinde­n tijdens het wachten.

Een gemiste kans, lijkt me, al biedt het natuurlijk wel mogelijkhe­den voor de horeca om er een aardige duit aan te verdienen. Ook een nachtwinke­l zou een graantje kunnen meepikken. Al is dat dan weer imagoverla­gend voor de wijk. Maar is kamperen aan de schoolpoor­t dat ook niet voor een stad als Antwerpen?

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De betonklink­ers aan Stedelijk Lyceum Eilandje schreeuwen om een online aanmeldsys­teem.
FOTO PATRICK DE ROO De betonklink­ers aan Stedelijk Lyceum Eilandje schreeuwen om een online aanmeldsys­teem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium