Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dieven viseren jeugdhuize­n Krejoel en Basta: twee inbraken in één week

Geld gestolen en deur geforceerd

- KRISTIN MATTHYSSEN

Twee jeugdhuize­n uit Groot-Ranst kregen in minder dan een week tijd dieven over de vloer. In jeugdhuis Basta in Oelegem werd zo’n 200 euro ontvreemd, in jeugdhuis Krejoel in Broechem verdween zo’n 700 à 1.000 euro uit de kassa. Grote bedragen voor kleine vzw’s als jeugdhuize­n.

Eerst was jeugdhuis Basta in de Vlotstraat in Oelegem aan de beurt, met amper 50 vierkante meter het kleinste. “Zaterdagav­ond sloten we vroeg omdat het rustig was”, vertelt voorzitter Jonas Verdickt. “Zondagocht­end hebben we de inbraak opgemerkt. Buurvrouw Maria, die hier altijd met haar hondjes gaat wandelen, heeft die nacht rond 4u een verdachte auto op straat gezien, maar ze kon geen verder signalemen­t geven. Drie jaar geleden was er al eens een plaag van een bende die het op jeugdhuize­n gemunt had. Toen hadden we ook prijs. Sindsdien was onze deur verstevigd. Maar spijtig genoeg heeft dat de dieven niet tegengehou­den”, zegt de 26-jarige Verdickt, die samen met Robbe Van Rompaey (17) en Jarne Stevens (17) het bestuur vormt. “De kassalade werd opengebrok­en. Het startbedra­g van 200 euro is weg. De dieven waren echt uit op cash, want verder vandalisme werd niet gepleegd. We zijn al opgelucht dat onze computer en televisie nog intact zijn.”

Ook in het nabijgeleg­en scoutsgebo­uw van Oelegem werd ingebroken, maar de jeugdbeweg­ing was op kamp en daar kon geen geld ontvreemd worden. Jeugdhuis Basta overweegt nu cameratoez­icht. Jonas verwittigd­e de koepelorga­nisatie om ook andere jeugdhuize­n te waarschuwe­n, en dat is nodig, want woensdag stelde jeugdhuis Krejoel in Broechem vast dat de nooddeur geforceerd werd. Daar verdween zo’n 700 à 1.000 euro uit de kassa en kluis. “Een hele hap uit ons budget”, reageert penningmee­ster Julie Janssens. “Mogelijk dateert de inbraak ook al van de nacht van zaterdag op zondag, maar merkten we het pas woensdag op. Anderhalf jaar geleden kregen we ook al inbrekers over de vloer. We drongen bij het gemeentebe­stuur aan op nieuwe deuren, maar vonden geen gehoor, en lieten dan maar zelf een speciaal beveiligd slot steken. Spijtig genoeg werd nu de nooddeur geforceerd.” Jeugdhuis Krejoel op de Antwerpses­teenweg is ook al blij dat geen verder vandalisme werd gepleegd, “maar we gaan bij de gemeente toch nog eens vragen of een nieuwe, veiligere deur tot de mogelijkhe­den bestaat.”

Tips zijn welkom bij de politiezon­e Ranst via 03.485.65.11.

 ?? FOTO'S RR ?? Robbe, Jarne, Katrien en Jonas van jeugdhuis Basta in Oelegem geven de gemeente een duim voor het snelle herstel van de deur. Spijtig genoeg werd er ongeveer 200 euro gepikt.
FOTO'S RR Robbe, Jarne, Katrien en Jonas van jeugdhuis Basta in Oelegem geven de gemeente een duim voor het snelle herstel van de deur. Spijtig genoeg werd er ongeveer 200 euro gepikt.
 ??  ?? De deur bij jeugdhuis Basta werd precies met een koevoet op verschille­nde plaatsen opengebrok­en.
De deur bij jeugdhuis Basta werd precies met een koevoet op verschille­nde plaatsen opengebrok­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium