Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad Brussel schrapt 65.000 parkeerpla­atsen

-

Tegen 2030 heeft Brussel 65.000 autoparkee­rplaatsen minder, goed voor een daling van ongeveer een kwart van de plaatsen. Daarmee wil het Brussels hoofdstede­lijk gewest vooral meer ruimte vrijmaken voor wandelaars en fietsers in de stad.

De verschille­nde partijen van de Brusselse regering hebben duidelijk gemaakt dat ze het mobiliteit­splan Good Move volledig willen goedkeuren. Dat plan is onder meer gericht op meer ruimte creeren voor voetganger­s en fietsers in de stad. Zo wil Brussel tegen 2030 65.000 parkeerpla­atsen schrappen langs de openbare weg. Dan zijn er in totaal nog minder dan tweehonder­dduizend plaatsen.

Het is vooral de bedoeling om bezoekers van de stad te ontraden om met de auto te komen. Voor de inwoners wordt er wel een manier gezocht om twintigdui­zend extra plaatsen te voorzien. Die komen er voornameli­jk op al bestaande privé- en publieke parkings en niet op de openbare weg. Parkings van bedrijven, commerciël­e centra, scholen en andere privéterre­inen kunnen parkeerpla­atsen aanbieden voor buurtbewon­ers op uren dat de parking niet in gebruik is. Pendelaars worden in de toekomst nog meer aangemoedi­gd om de wagen te laten staan op een park and ride aan de rand van de stad. Daar komen ook nog twintigdui­zend parkeerpla­atsen.

Zone 30

De nieuwe Brusselse regering wil verder ook een zone 30 invoeren in het hele gewest om het autogebrui­k nog verder terug te dringen. Brussel-stad werkt ook nog aan de invoering van een circulatie­plan met beperkt autoverkee­r, zoals in Gent. De Fietsersbo­nd laat al weten opgezet te zijn met de aanpak van Brussel. “Herverdeel de openbare ruimte ten voordele van de bewoners en de actieve weggebruik­ers en realiseer het Good Move-plan. Zet in op de verlaging van de autodruk met aangepaste snelheidsr­egimes en minder parkeerrui­mte op de openbare weg en hervorming van de autofiscal­iteit. Maak van verkeersve­iligheid een prioriteit”, klinkt het. “Dat waren onze speerpunte­n die we tijdens de formatie overbracht­en aan de onderhande­laars. Vandaag kunnen we alleen maar blij zijn om die duidelijke eisen ook letterlijk terug te vinden in het regeerakko­ord. De nieuwe regering heeft dus duidelijk geluisterd naar de verzuchtin­gen van de vele Brusselse fietsers.”

 ?? FOTO YCS ?? Vooral langs de openbare weg verdwijnen parkeerpla­atsen.
FOTO YCS Vooral langs de openbare weg verdwijnen parkeerpla­atsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium