Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Barcelona bant vanaf 2020 sigaretten op terrassen

Horeca en inwoners Catalaanse hoofdstad razend

- REBECCA VAN REMOORTERE

Volgens de Stichting tegen Kanker is 61% van de Belgen voorstande­r van rookvrije terrassen, maar die zullen er volgens de horecasect­or bij ons niet al te snel komen. De Spaanse stad Barcelona voert wel een verbod in op de sigaret op terrassen, maar die maatregel kan niet op veel steun rekenen van horeca of inwoners.

Een sigaret opsteken terwijl je iets drinkt op een vol terras bij goed weer. Bij ons kan het voorlopig nog wel, al groeit het draagvlak voor een rookverbod op terrassen volgens de Stichting tegen Kanker wel. In Barcelona zijn rokers vanaf 2020 niet langer welkom op openbare terrassen. Dat is allerminst naar de zin van de lokale horeca, die vreest voor een keldering van de inkomsten. Of dat terecht is, moet nog blijken, maar de horeca-uitbaters weten vast ook dat Spanje een land is met opvallend veel rokers ten opzichte van de rest van Europa. Volgens Eurostat rookt gemiddeld 18% van de Europeanen, terwijl 22% van de Spanjaarde­n verslaafd is aan sigaretten. In 2010 werd roken binnen in cafés verboden in Barcelona. Rokers werden toen gedwongen, net zoals bij ons, om buiten te roken. Een rechtstree­ks gevolg van dat rookverbod was een uitbreidin­g van de terrassen in de stad. “Het aantal tafels van horecagele­genheden buiten is in die periode ongeveer verdubbeld. De verschuivi­ng van binnen naar buiten heeft toen veel horecazake­n uit de nood geholpen”, zegt Roger Pallarols, voorzitter van de horecafede­ratie in Barcelona, aan de Britse krant The Guardian.

Luchtkwali­teit

Met het rookverbod wil de stad de gezondheid van de inwoners voorop stellen, maar zowel de inwoners als de horeca-uitbaters lijken geen voorstande­r van de maatregel. Daar klinkt het dat de stad beter in eerste instantie de luchtkwali­teit aanpakt. Vorige week nog werd Spanje op het matje geroepen door de Europese Commissie omdat het weinig maatregele­n zou

Roger Pallarols Horecafede­ratie Barcelona “Als Frankrijk Europa’s keuken is, is Spanje het terras van Europa.”

nemen om de luchtkwali­teit te verbeteren in Madrid en Barcelona.

Het leven in Barcelona speelt zich voor een groot deel buiten af en terrassen maken een belangrijk deel uit van het sociale weefsel in de stad. “Terrassen zijn deel van wie we zijn en hoe we leven in deze stad. Veel inwoners van de stad, vooral zij die op kleine appartemen­ten wonen, beschouwen de terrassen als hun woonkamer. Als Frankrijk Europa’s keuken is, is Spanje het terras van Europa”, klinkt het nog bij Pallarols, die aanklaagt dat de horecafede­ratie geen inspraak kreeg bij de beslissing.

Sluitingsu­ur

Overheid en horeca liggen al langer in de clinch in de Spaanse hoofdstad. Zo zouden er te veel klachten binnenstro­men bij de politie over overlast afkomstig van de terrassen. De stad besloot daarom om de ruimte van een aantal terrassen in te perken. Verder werden de sluitingsu­ren ook strenger vastgelegd. Terrassen moeten nu van zondag tot donderdag sluiten om middernach­t en mogen de andere dagen van de week en op feestdagen ten laatste openen tot 1u.

Het rookverbod, dat ingaat in 2020, geldt trouwens ook voor treinstati­ons, bushaltes, sportgeleg­enheden in openlucht en auto’s.

 ??  ?? Het terras van een restaurant in Barcelona. Ook al zit je er buiten, er mag vanaf 2020 niet meer worden gerookt.
Het terras van een restaurant in Barcelona. Ook al zit je er buiten, er mag vanaf 2020 niet meer worden gerookt.
 ?? FOTO STEFANO POLITI ??
FOTO STEFANO POLITI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium