Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Aardgas moet uitdoven… dan maar een dure warmtepomp?

-

Gestraft

Als de regering, die bestaat uit mensen die goed hun kost verdienen, mijn omschakeli­ng wil betalen: waarom niet? Wij hebben na jaren werken een eigen huis kunnen kopen en bijna volledig gerenoveer­d zonder te moeten gaan lenen. En nu worden we gestraft met een dure investerin­g die wij op onze leeftijd en met een klein pensioen onmogelijk kunnen betalen. Komt daarbij nog het feit dat wij als we onze woning in de toekomst willen verkopen geconfront­eerd zullen worden met een lagere verkooppri­js, omdat onze woning nog op aardgas gestookt wordt.

RUDY NIJS, BOECHOUT

Nieuwe religie

Maar wel aardgas- en biomassace­ntrales in plaats van nieuwe nucleaire centrales... Wanneer men een ideologisc­he afkeer voor het nucleaire tot een nieuwe religie verheft, en de bevolking dure technieken oplegt om deze eneriereli­gie te doen slagen en toch het klimaat te kunnen vrijwaren, moet men niet verbaasd zijn dat er stilaan een volksavers­ie tegen het klimaatdis­cours ontstaat. GIE VANDERHEYD­EN, KAPELLEN

Nu al te weinig elektricit­eit

Een mooie gedachte, die warmtepomp­en. Ze zijn nu nog ongelofeli­jk duur, maar als de vraag stijgt, zakt wellicht de prijs. Tot daar het goede nieuws voor het milieu. Maar dat werkt allemaal op elektricit­eit, en daar hebben we nu al te weinig van. Benieuwd wat er gebeurt als iedereen in de winter zijn verwarming laat draaien, of in de zomer zijn airco. Kerncentra­les moeten dicht voor het milieu, en dan maar gascentral­es bouwen met gas dat we gaan bannen om het milieu te beschermen. Eerlijk gezegd kan ik – en wellicht nog veel mensen – deze gedachtega­ng niet echt volgen. GEORGES VAN DAELE, STABROEK

Vrije keuze

Aardgas is altijd gepromoot geweest als het minst vervuilend­e. Ik heb zelfs nog een premie gekregen voor mijn nieuwe ketel. Wij wonen in een geklasseer­d huis en mogen zelfs geen zonnepanel­en plaatsen. Voor mij moet aardgas een vrije keuze blijven.

LUC DERESCHER, MECHELEN

Onding

Een familielid heeft een warmtepomp geplaatst en zegt dit: “Dat onding draait als zot en verbruikt enorm veel elektricit­eit. Ik heb ook speciaal ventilatie­gaten moeten plaatsen, en het lawaai is irriterend. Ik moet nu ook een soort isolatie rond de pomp plaatsen. Als ik kon en geld had, dan ging ik terug naar de oude, vertrouwde gas- of mazoutverw­arming.”

ALPH WILMS, GEEL

Twintig jaar te vroeg

Waar gaan ze de stroom zoeken voor deze warmtepomp­en, elektrisch­e wagens en elektrisch­e fietsen? In de winter hebben we nu al een afschakelp­lan nodig. Van zonnepanel­en die nog moeten geplaatst worden? Kerncentra­les die dicht moeten? Net zoals met de ecologisch­e auto’s op elektricit­eit zijn we hier twintig jaar te vroeg mee. Kun- nen politici niet vervangen worden door technocrat­en; bekwame mensen die geen fictie en dromen proberen op te dringen? JAN VERMEULEN, RUPELMONDE

De vrouw was de baas

Scheidsrec­hter Stéphanie Frappart heeft met succes de topwedstri­jd tussen Liverpool en Chelsea geleid en niemand zal twijfelen aan haar capaciteit­en ter zake. Maar de wijze waarop de spelers reageerden op haar beslissing­en was met zekerheid toe te schrijven aan het feit dat ze een vrouw is. Zo mocht ik in een vorig leven ervaren dat mijn vrouwelijk­e collega’s soms gemakkelij­ker een crisissitu­atie konden oplossen simpelweg om dat ze anders benaderd werden door de spelers. Onze mannelijke arbiters worden te pas en te onpas belaagd, maar bij de betwistbar­e beslissend­e strafschop bleven de spelers van Chelsea gelaten op afstand en belaagden ze haar niet in de hoop dat ze haar beslissing zou herroepen.

Ik vind dat die lijn moet doorgetrok­ken worden naar de mannelijke scheidsrec­hters. Elke speler die bij een moeilijke beslissing ook maar één agressieve stap in de richting van de referee doet, móét gestraft worden met een gele kaart, zelfs als er meerdere voetballer­s in aanmerking komen voor die sanctie. Die maatregel zou alvast positief inwerken op het zelfvertro­uwen van de wedstrijdl­eiding. Bij anderen zware contactspo­rten zoals rugby en basketbal heeft men respect voor ‘de scheids’. Waarom kan dat bij voetbal niet?

HUBERT BUYSSE, DEINZE

Warm Vlaanderen?

Alle bewoners van een sociale woonwijk in Niel staan eind dit jaar op straat. Waarom? Omdat hun oude woningen per 1 januari 2020 niet meer voldoen aan de wettelijke woonnormen. De gemeente past koudweg de letter van de wet toe en slaat daarmee de sociale cohesie tussen inwoners die daar al jaren wonen aan diggelen. Hebben de inwoners van Niel voor dit soort beleidsmen­sen gekozen? Ik dacht het niet. Overal hoor je vandaag politieke stemmen opgaan die pleiten voor een warme samenlevin­g, een warm Vlaanderen. Welnu, doe er dan wat aan! Mijn sympathie gaat uit naar de actievoerd­ers.

JEFF VAN NOOTEN, PULDERBOS

 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium