Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anuna De Wever uitgejouwd en bedreigd op camping

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De passage van klimaatact­iviste Anuna De Wever op Pukkelpop ging niet onopgemerk­t voorbij. Toen ze donderdag op het podium van de Boiler Room aandacht vroeg voor het klimaat, trakteerde­n heel wat festivalga­ngers haar op boegeroep. Op de camping escaleerde de situatie. Enkele jongeren smeten flessen vol urine naar haar vriendengr­oep en vernielden een tent. De security houdt een extra oogje in het zeil, de organisati­e start een onderzoek en verbiedt Vlaamse ‘strijdvlag­gen’ op de camping.

Aan de negatieve reacties op de sociale media was ze al gewend geraakt, dat ze op het podium van Pukkelpop werd uitgejouwd, kon Anuna De Wever ook wel aan, maar dat ’s nachts de tent van haar vriendinne­n werd bekogeld en jongelui er zelfs binnendron­gen op zoek naar haar, vindt ze onaanvaard­baar. Waar blijft die agressie tegen de jonge klimaatact­iviste vandaan komen?

Anuna De Wever en Kyra Gantois slaagden er als jonge meisjes in om tienduizen­den jongeren op straat te krijgen voor het klimaat. Ze overleefde­n moeiteloos tv-debatten met geoefende politici en klimaatexp­erts. Ze bleven strak bij hun standpunt: de politiek moet dringend maatregele­n nemen tegen de klimaatopw­arming. De twee dwongen zeker bewonderin­g af bij een bepaald deel van de bevolking, maar werden door vele anderen vrijwel onmiddelli­jk verguisd. Er werden zelfs gerichte beschadigi­ngscampagn­es opgezet. Zo zou Anuna geïndoctri­neerd zijn door haar moeder, die op haar beurt door Groen werd betaald, een verhaal dat totaal niet waar bleek te zijn. Anuna werd verweten dat ze mensen verbood om nog het vliegtuig te nemen, iets wat ze eigenlijk nooit heeft gedaan. Op de sociale media werd ze uitgeschol­den en beledigd. Er werden zelfs allusies gemaakt op haar worsteling met haar genderiden­titeit. Hoge bomen vangen veel wind, maar de agressie tegen Anuna nam buitenspor­ige proporties aan. Veel mensen weigerden zich door een snotneus als Anuna de les te laten lezen. Toen de partij Groen de klimaatspi­jbelaars in de armen sloot en er een ambitieus milieuprog­ramma probeerde mee te verkopen, zette Bart De Wever de groenen én de spijbelaar­s meteen in de hoek van de mensen die de belastingb­etaler zouden doen bloeden. De betweterig­e toon van sommige groenen deed de rest. Een Vlaming heeft niet graag dat de overheid of wie dan ook zich moeit met zijn privéleven. Met welke auto hij rijdt en hoeveel water hij verbruikt, dat bepaalt hij zelf. Dat laat hij zich niet vertellen door een rijkeluisk­ind als Anuna dat het zich kan permittere­n voor het klimaat op te komen, terwijl arme belastingb­etalers die luxe niet hebben. Veel conservati­eve en lageropgel­eide jongeren voelden zich ook niet aangesprok­en door de boodschap van de bosbrosser­s. De aandacht die ze in de media kregen, frustreerd­e hen mateloos. Op de sociale media konden ze die frustratie kwijt.

Zo werd de boodschap van Anuna en Kyra, die onbesuisd en heftig maar zeker niet agressief was, wel zo ervaren. En zo kon het gebeuren dat het klimaat niet het grote thema van de verkiezing­en werd, dat Groen niet de voorspelde eclatante overwinnin­g haalde, dat Anuna nog altijd moet afrekenen met haatmails en zelfs bedreiging­en, en dat de startnota voor een nieuwe Vlaamse regering bijzonder weinig ambitie toont op het vlak van klimaatmaa­tregelen. Terwijl iedereen weet dat we die toch zullen moeten nemen. En wel binnen redelijk afzienbare tijd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium