Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Getest in Knokke: “Hier word je nog écht in de watten gelegd”

Beach Number 1

- STIJN JANSSEN

Pakweg tien jaar geleden kon je het aantal zomerstran­dbars aan de Belgische kust nog op één hand tellen. Vandaag heb je keuze uit meer dan honderd (!) bars. In de populairst­e kuststeden is het strand vaak zo dicht bezaaid met bars dat je in de verte nog maar amper de zee kan ontwaren. We trokken twee dagen op ontdekking­stocht – van Koksijde tot Knokke – en testten tien zaken. Naast trendy strandbars ook bars waar kinderen baas zijn of verdoken duinenbars waar zowaar stilte overheerst. Vandaag: Beach Number 1 in Knokke

DE BAR Waar BV’s thuis zijn

Het is opvallend: de strandbars van Heist tot Het Zoute – meer dan 25 (!) – kleuren allemaal in tinten van wit. Het resultaat van een verordenin­g van het gemeentebe­stuur van Knokke, dat op die manier een kakofonie van kleuren aan zijn ‘stijlvolle’ kustlijn wil tegengaan. Ook Beach Number 1 houdt zich aan die regel.

De bar oogt sober en strak, met vooral een rustieke houten inrichting. De enige decorstukk­en die hier opvallen, zijn de portretten van filmiconen: Marilyn Mon- roe, James Dean en George Clooney. Beach Number 1 is dan ook de opvolger van de befaamde strandbar Monroe Beach. Op zijn website pakt de uitbater graag uit met het feit dat je in zijn bar weleens een bekende Belg tegen het lijf loopt. De bar pretendeer­t de meest luxu- euze van Knokke te zijn. In het mondai- ne Het Zoute kan dat tellen.

DE UITBATER “Eerder champagne dan cava”

Uitbater Glenn Van Hoeck spreekt Neder- lands met een zware Franse tongval en be- antwoordt daardoor meteen aan het cliché dat Het Zoute de place to be is voor le grand

chic. Maar hij verontschu­ldigt zich ervoor. “Mijn roots liggen in Brussel”, zegt hij. “Na- dien heb ik veel aan de Côte d’Azur verble- ven. In de Franse kuststeden vond ik inspira- tie voor mijn bar. Maar de finishing touch is van mijn hand. Ik heb nog gewerkt als deco- rateur, vooral met meubels. Dit jaar heb ik mijn bartafels voorzien van echte eiken bla- den. Ik kies voor een natuurlijk­e stijl. En wit toont altijd wat chiquer.” Klopt het dat zijn bar vaak gefrequent­eerd wordt door BV’s? “Jean-Claude Van Damme en ex-bokser Freddy De Kerpel zijn hier vaste klanten. Er komen ook veel voetballer­s langs, onlangs nog Kevin De Bruyne en Marouane Fellaini. Ik heb een mooi cliënteel opge- bouwd. En het klopt dat je in de strandbars van Blankenber­ge een ander publiek zal aan- treffen. Mijn klanten zullen eerder champag- ne dan cava drinken.”

DE KLANTEN “Je wordt hier in de watten gelegd”

Collega’s Bert Hermans uit Edegem en Jochem Willems uit Glabbeek treffen we niet aan met een glaasje champagne, maar met een Duvel. “Ik heb een appartemen­t aan de dijk”, zegt Bert. “We moeten maar oversteken om hier iets te komen drinken. Deze bar trekt inderdaad wat chiquer volk aan, maar je moet niet méér bemiddeld zijn om hier te komen. Vorig jaar hadden ze lounges met bedden gezet voor het chique volk. Je kon er alleen champagne van een bepaald merk drinken. Dat stoorde veel mensen, dus dat hebben ze gelukkig afgeschaft. Maar de prijs-kwaliteitv­erhouding is hier correct.” Frank en Fadele Holvoet uit Kortrijk zijn vrienden van uitbater Glenn en komen vaak een weekend doorbrenge­n in zijn bar. “We huren ook een strandcabi­ne bij hem, vlak naast die van Jean-Claude Van Damme”, vertelt Frank. “Je wordt hier in de watten gelegd. Als we morgen gaan zonnen, zetten zijn strandboys alles netjes klaar.” “Dit is de beste bar in Knokke”, zegt zijn vrouw. “Het eten en drinken is perfect. Alleen spijtig dat hij om 20u moet sluiten.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Uitbater Glenn Van Hoeck: “Ik heb een mooi cliënteel opgebouwd.”
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Uitbater Glenn Van Hoeck: “Ik heb een mooi cliënteel opgebouwd.”
 ??  ?? Klanten Fadele en Frank Holvoet: “Wij vinden dit de beste bar in Knokke.”
Klanten Fadele en Frank Holvoet: “Wij vinden dit de beste bar in Knokke.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium