Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Thuismatch op verplaatsi­ng, want tribunes zijn (weer) niet op tijd klaar

Koninklijk­e Berchem Sport speelt eerste ‘thuiswedst­rijd’ noodgedwon­gen op verplaatsi­ng

- JAN STASSIJNS

Berchem Sport zal zijn eerste wedstrijd op 1 september wellicht op verplaatsi­ng spelen, in plaats van in het eigen Ludo Coeckstadi­on op ’t Rooi. De nieuwe tribunes zouden 30 augustus klaar moeten zijn. “Maar als de keuring dan negatief is, moeten we forfait geven. Dat risico kunnen we niet lopen”, zegt clubvoorzi­tter Karel Van Daele.

Net zoals bij het begin van het vorige voetbalsei­zoen zal Berchem Sport ook dit jaar zijn eerste wedstrijd op verplaatsi­ng moeten spelen. Toen kwam aan het licht dat, na de afbraak van de drie grote staantribu­nes, ook de overgeblev­en zittribune niet meer gebruikt kon worden door stabilitei­tsprobleme­n. De stad bouwde een tijdelijke noodtribun­e, maar die werken konden pas half september van start gaan. Te laat voor de eerste thuiswedst­rijd.

Staantribu­ne wel klaar

Dit seizoen zorgen tribuneper­ikelen voor een gelijkaard­ig scenario. De tijdelijke tribunes zijn intussen afgebroken. In de plaats staan er twee kleinere zittribune­s in aanbouw met 324 zitplaatse­n. Aan de overkant is de nieuw staantribu­ne voor 1.250 supporters wel nagenoeg klaar. “Op 30 augustus zouden de werken klaar zijn”, vertelt Karel Van Daele, voorzitter van Berchem Sport. “Dan pas kunnen ze gekeurd worden. Als de tribune afgekeurd wordt, om welke reden dan ook, dan moeten we forfait geven. Dat risico kunnen we niet lopen, daarom hebben we Hades Hasselt, onze tegenstand­er op 1 september, gevraagd of de match daar kan gespeeld worden.”

Maandag valt de beslissing, maar volgens Van Daele is het 99% zeker dat de match niet op ’t Rooi gespeeld wordt. De terugwedst­rijd op 14 december wordt dan op ’t Rooi afgewerkt. “We hebben de vraag gesteld en volgens Hades zou het mogelijk zijn”, zegt Van Daele.

15.000 euro misgelopen

Het Ludo Coeckstadi­on blijft de club dus kopzorgen bezorgen. Volgens de stad Antwerpen, eigenaar van het stadion, lopen de werken perfect volgens planning en kon de oplevering van de tribunes niet vroeger. “We hebben op de snelst mogelijke manier gewerkt”, zegt Tom Brees, kabinetsad­viseur van schepen van Sport, Ludo Van Campenhout (N-VA).

Voor de supporters van Berchem Sport betekent het wachten tot 22 september voor ze hun ploeg in het eigen stadion aan het werk kunnen zien. “Dit is één van de meest vermoeiend­e hoofdstukk­en die ik in mijn jaren bij Berchem heb meegemaakt”, zucht Van Daele. “Normaal hadden we begin augustus al oefenwedst­rijden op ons eigen veld moeten spelen, maar die timing is dus opgeschove­n.”

Het heeft ook financiële gevolgen voor de club. Van Daele schat al zo’n 15.000 euro te zijn misgelopen, onder meer door het gemis van horeca-inkomsten. “Voor ons is het dramatisch”, zegt de clubvoorzi­tter. “Maar we laten het hoofd niet hangen.”

Nieuwe jeugdinfra­structuur

Intussen heeft de stad het voorontwer­p van de nieuwe jeugdgebou­wen goedgekeur­d. In de nieuwbouw komen zo’n veertien kleedkamer­s, sanitair en een cafetaria. “Dat is voor de volgende fase, maar de timing is afhankelij­k van de procedure die nu nog loopt.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De staantribu­ne is wel klaar. De nieuwe zittribune­s van het Ludo Coeckstadi­on worden op 30 augustus wel opgeleverd, maar ze zijn dan nog niet gekeurd.
FOTO ROBBIE DEPUYDT FOTO ROBBIE DEPUYDT De staantribu­ne is wel klaar. De nieuwe zittribune­s van het Ludo Coeckstadi­on worden op 30 augustus wel opgeleverd, maar ze zijn dan nog niet gekeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium