Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Haatreacti­es zijn ingegeven door angst”

-

Patrick Loobuyck Moraalfilo­soof UA “Het klimaatdeb­at is een links-rechtsdisc­ussie geworden. Beide kampen bekijken elkaar als moreel slecht.”

Terwijl Anuna De Wever (18) speecht op Pukkelpop, zeilt Greta Thunberg (15) de oceaan over. En beiden krijgen het daardoor hard te verduren. Met flessen urine gooien of kaarsjes branden voor de komst van een verwoesten­de orkaan: waarom zijn we eigenlijk zo hard voor die twee?

“Al zijn het nog maar tienermeis­jes, ze hebben zich met hun boodschap in de media gewerkt, en dus moeten ze ermee om kunnen dat ze kritiek krijgen”, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck (UAntwerpen). “Maar dan wel met tegenargum­enten. Dat ze bedreigd en belaagd worden, dat gaat erover.”

Toch krijgen Greta en Anuna met de regelmaat van de klok verwensing­en en doodsbedre­igingen. De oorzaak daarvan ligt volgens Loobuyck bij een angstrefle­x. “Mogen we nog wel onszelf zijn? Mogen we nog Vlaming zijn in Vlaanderen? Dat vragen de tegenstand­ers van klimaatmaa­tregelen zich af. Ze hebben het gevoel dat hun levensstij­l onder druk komt te staan. Geen vlees meer mogen eten, niet meer met de auto mogen rijden, niet meer op reis mogen. En ze vragen zich af wie zal moeten betalen als er maatregele­n genomen worden. Ook dat verklaart de hevigheid van de reacties.” De anonimitei­t van sociale media maakt de reacties nog heviger, al is de gevoelighe­id van het thema zelfs op familiefee­sten voelbaar. “Als iemand aangeeft vegetariër te zijn, voelen vleeseters zich meteen in het defensief gedrongen. Het is een links-rechtsdisc­ussie geworden: beide kampen bekijken elkaar als moreel slecht. Er wordt gezwaaid met zware woorden als ‘aan de verkeerde kant van de geschieden­is staan’. En daardoor ontaardt de discussie soms.”

 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ??
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium