Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een volksoverw­inning”

- ANDREAS ROTTY

‘Bolleke’, de koosnaam die Antwerpena­ren al een eeuwigheid in de plaats van ‘De Koninck’ gebruiken, is sinds gisteren officieel de naam van het bier. De eerste glazen werden getapt op het Bollekesfe­est op de Grote Markt. Valt de nieuwe naam in de smaak bij de liefhebber­s?

“Noem het koppig, halsstarri­g of vastbeslot­en: de Antwerpena­ar bleef volhouden en weigert om het bier bij z’n échte naam te bestellen”, speecht schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA). “En kijk, de aanhouder wint: de stadsbrouw­erij gooit nu de handdoek in de ring en geeft de Antwerpena­ar z’n zin: De Koninck wordt officieel Bolleke.” Daarop staken Kennis en burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) de handen uit de mouwen om de tap te bemannen. “Dit is een echte volksoverw­inning”, zei De Wever, terwijl hij het ene na het andere Bolleke afleverde. “Na 186 jaar past de naam zich aan de roepnaam aan.”

De ‘buitenstaa­nders’

Het bier heeft dus de naam gekregen van zijn drager, het bolvormige glas. De fans van het bier waren vrijdagmid­dag in groten getale aanwezig op de Grote Markt in Antwerpen voor het Bollekesfe­est. “Wij zeiden altijd al ‘Bolleke’, voor ons verandert er dus niet zo veel”, vertelt Lutgard De Roo, die samen met haar man Lucien Leyman geniet van het amberkleur­ige bier. “Maar nu zullen de buitenstaa­nders het ook zeggen: je weet wel, de mensen die niet in Antwerpen wonen. Die van op de parking”, lacht Lutgard.

Kiekeboe-tekenaar Merho

Ook aan het genieten: Robert Merhottein (70), beter bekend als Kiekeboe-tekenaar Merho, zijn vrouw Ria Smits (66) en stadsgids Tanguy Ottomer (38). “Fantastisc­h dat de bijnaam de officiële naam wordt”, vindt Ottomer. Hij ziet er ook een praktisch voordeel in. “Telkens ik toeristen vertelde dat ze een Bolleke moesten nemen op café, was dat verwarrend, want dan moesten ze een De Koninck bestellen. Nu is het makkelijke­r voor mij.”

Ria Smits is de enige tegenstand­er van de naamsveran­dering in het gezelschap. “Ik vind dat het iets eigen is aan Antwerpena­ars. Dat wordt nu afgepakt. Als je iemand anders ‘Bolleke’ hoort uitspreken, dan klinkt dat niet juist. Als een Hollander dat doet, klopt het al helemaal niet.”

Maar Bollekesfa­ns leven over heel de wereld. “Ik heb in het Belgische restaurant Den Anker in Kaapstad eens een Bolleke gedronken”, vertelt Merho. “Ik heb dus een foto van een Bolleke met de Tafelberg op de achtergron­d. Onze bieren raken meer en meer bekend in het buitenland. Des te beter, anders is het overal Heineken.”

Wat met een prinske?

Het probleem is wel dat het bier nu Bolleke heet, maar ook in andere glazen wordt gedronken. Zoals een prinsglaas­je, een boereke of een fluitje. “Is het dan De Keuninck in een prinsglas of een Bolleke in een prinsglas?”, vraagt stadsgids Ottomer zich af. “Het is allemaal wat onduidelij­k, laten we dus maar gewoon Bollekes in Bollekes drinken.” “Vroeger werd het nog regelmatig uit een fluitje gedronken”, herinneren François Schuerwege­n (74) en Fernand Brouhon (79) uit Hemiksem zich. “Ik heb thuis achteraan in de kast nog zo’n glas staan. Maar dat heb ik al lang niet meer gebruikt en het is niet zo gemakkelij­k te gebruiken”, zegt François. Los van de keuze van het glas en de naam genieten de twee heren hoe dan ook van het bier. “Straks gaan we met de Waterbus terug naar huis, want rijden kunnen we dan niet meer hoor”, zegt Fernand.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Burgemeest­er Bart De Wever en schepen Koen Kennis steken de handen uit de mouwen en tappen de eerste ‘echte’ Bollekes.
FOTO'S JORIS HERREGODS Burgemeest­er Bart De Wever en schepen Koen Kennis steken de handen uit de mouwen en tappen de eerste ‘echte’ Bollekes.
 ??  ?? Kiekeboe-tekenaar Merho, vrouw Ria Smits en stadsgids Tanguy Ottomer. “Een Hollander die ‘Bolleke’ zegt, dat klopt niet.”
Kiekeboe-tekenaar Merho, vrouw Ria Smits en stadsgids Tanguy Ottomer. “Een Hollander die ‘Bolleke’ zegt, dat klopt niet.”
 ??  ?? François en Fernand. “Ik heb ergens in een kast nog een fluitjesgl­as De Koninck staan”, zegt François.
François en Fernand. “Ik heb ergens in een kast nog een fluitjesgl­as De Koninck staan”, zegt François.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium