Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red de economie, koop een televisie

- KOEN BAUMERS

Is er een recessie op komst? Het zijn in elk geval spannende tijden voor onze economie. De kans op een harde Brexit is groter dan ooit, waardoor de Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk zou dalen. De handelsoor­log tussen de VS en China dreigt zich tot in Europa te laten voelen. En onze belangrijk­ste handelspar­tner, Duitsland, zit op het randje van een recessie. Hoe kunnen we het tij doen keren?

Waarom wordt er gevreesd voor een recessie?

In Duitsland is recessie al een tijdje een hot topic. Want na het tweede kwartaal dreigt ook het derde er één te worden met negatieve groei. Alle Duitse bedrijven verkopen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En als dat twee kwartalen op rij gebeurt, dan zit een land in een recessie.

Een economie kan nu eenmaal niet blijven groeien. “In de VS is er al tien jaar op rij economisch­e groei en ook in Europa is de capaciteit bijna volledig benut”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Europa. “We zitten op het maximum van de productiec­apaciteit en de werklooshe­id staat op historisch lage percentage­s. In dergelijke omstandigh­eden kan de boel helemaal stilvallen zodra er een negatieve schok komt.”

Zijn er signalen dat er zo’n negatieve schok op komst is?

“Meer dan één”, zegt Vanden Houte. Zo is er het handelscon­flict tussen de Verenigde Staten en China, die ermee dreigen om hoge importtari­even te gaan heffen op elkaars producten. Dat zou leiden tot minder handel, “en daar zie je meteen de weerslag van op de verwerkend­e nijverheid”. Ook als er een Brexit zonder handelsakk­oord komt, zou de handel plots vermindere­n.

Wat zijn de effecten van die vrees?

Op de beurzen, die vaak een goede graadmeter zijn, worden geregeld forse verliezen opgetekend. En het beste bewijs van zenuwachti­gheid bij de beleggers: de omgekeerde rentecurve. “Simpel uitgelegd: normaal krijg je meer rente als je je geld langer uitleent, maar na de rente op drie maanden is nu ook de rente voor twee jaar hoger dan die voor staatspapi­er op tien jaar”, zegt Vanden Houte. “Dat wijst erop dat mensen denken dat de rentes binnenkort scherp zullen dalen, iets wat tijdens een recessie altijd gebeurt.”

Wat gebeurt er als we echt in een recessie belanden?

“Een recessie is een zichzelf versterken­de spiraal, omdat de economie steunt op vertrouwen”, zegt Vanden Houte. “Het gevaar is dat consumente­n en bedrijfsle­iders hun investerin­gen uitstellen.”

Consumente­n kopen minder snel een nieuwe televisie of een nieuwe auto, of ze gaan wat minder vaak op restaurant. De restaurant­houders en de verkopers van auto’s en tv’s krijgen minder bestelling­en, waardoor ze minder onderdelen en grondstoff­en nodig hebben. De leverancie­rs van die grondstoff­en stellen daardoor hun investerin­gen uit. En als dat te lang duurt, volgen herstructu­reringen en ontslagron­des. “En dan bestaat de kans op herstructu­reringsgol­ven, zoals die bij Ford Genk,” zegt Vanden Houte, “waardoor de ontslagen werknemers minder geld overhouden om die grote aankopen te doen.”

Wat zijn de gevolgen voor onze portemonne­e?

De rente voor leningen zal naar beneden gaan, want op die manier hopen de centrale banken mensen en bedrijven weer de moed te geven om te investeren. Maar omdat die al erg laag is, bijvoorbee­ld voor hypotheken, voel je daar als particulie­r weinig van. “Wie aandelen heeft, zal zo’n recessie wél voelen, want dan worden de beurzen nerveus”, zegt Vanden Houte. “En voor pas afgestudee­rden en werkzoeken­den zal het moeilijker worden om een job te vinden, omdat de arbeidsmar­kt krimpt.”

Is België extra kwetsbaar?

“We zijn een open economie, dus zijn we erg afhankelij­k van wat in de wereld gebeurt”, zegt Vanden Houte. “Als een harde Brexit een daling van 10% van de export veroorzaak­t, zakt de Belgische economie met 0,4%. Dat is meer dan in andere landen. We zijn ook een belangrijk­e leverancie­r van de Duitse auto-industrie, dus ook die economie heeft een serieuze impact op de onze. Het feit dat we zonder regering zitten, is niet aan het drukken op de economie.”

Kunnen we er nog aan ontsnappen?

Ja, al hebben we dat zelf niet in de hand. Dat restaurant­bezoek en die aankoop van een nieuwe tv of auto houden de economie draaiende, maar de internatio­nale factoren zullen natuurlijk zwaarder doorwegen.

“Het kan nog altijd dat Brits premier Boris Johnson wél een akkoord afsluit over de Brexit, en Donald Trump heeft er in het kader van zijn herverkiez­ing als president van de Verenigde Staten alle belang bij dat het handelscon­flict met China niet escaleert. Een stopzettin­g zou in ons voordeel zijn. Een kwartaal van negatieve groei is niet uitgeslote­n, maar dan nog is van een langdurige recessie geen sprake.”

 ?? FOTO AP ?? Het handelscon­flict tussen de VS en China kan een negatieve impact hebben op onze economie.
FOTO AP Het handelscon­flict tussen de VS en China kan een negatieve impact hebben op onze economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium