Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg verdacht van dubbele homofobe moord op strand

Een 48-jarige Belg uit Steenokker­zeel is opgesloten in een Braziliaan­se cel op verdenking van de brutale moord op twee studenten, bijna tien jaar geleden. Een moord met mogelijk een homofoob karakter. De man – een internatio­nale horecaonde­rnemer – houdt

- DIRK COOSEMANS WERNER ROMMERS

Steve Henri Devos – zoon van een hooggeplaa­tste Belgische overheidsf­unctionari­s – is woensdag opgepakt door de federale politie van Brazilië. De Belg met Congolese roots, die in Natal in het noordooste­n van Brazilië woont, bracht op dat moment zijn twee zonen naar school. Volgens een mededeling van de Braziliaan­se autoriteit­en wordt hij verdacht van een dubbele moord “met een mogelijk homofoob karakter”, zo kregen plaatselij­ke media te horen. Plaats van gebeuren was het idyllische strand Praia do Amor (Love Beach) in Conde, op zo’n drie uur rijden van Natal. Daar werden eind februari 2010 de levenloze lichamen van de 17jarige Daniël de Oliveira en de 21jarige Nildo Brasileiro Cruz gevonden.

Beide studenten waren koudweg vermoord. Het 17-jarige slachtoffe­r was met twee schoten in het hoofd afgemaakt, de 21-jarige Nildo was ook van kortbij met een wapen doodgescho­ten.

Verbaasd bij arrestatie

Op basis van berichten op hun gsm-toestellen kon de politie afleiden dat beide jongens al geruime tijd een liefdesrel­atie met elkaar hadden. Vandaar dat speurders lange tijd onderzocht­en of ze eventueel om hun geaardheid waren vermoord. Getuigen van de dodelijke schietpart­ij – die iets weg heeft van een brutale afrekening – waren er niet, behalve enkele buurtbewon­ers die een wagen hadden zien wegstuiven. Op basis waarvan de Braziliaan­se federale politie nu, bijna tien jaar na datum, bij onze landgenoot uitkomt, is onduidelij­k. VolAB gens een mededeling van de politie reageerde Steve Henri Devos erg verbaasd op zijn arrestatie. Zijn Braziliaan­se advocate heeft intussen om zijn vrijlating gevraagd. Volgens de raadsvrouw is haar cliënt compleet onschuldig.

Plots verhuisd

Steve Henri Devos is een bekend figuur in het wereldje van Belgische expats die op verschille­nde plekken in de wereld werken. Hij was een tijdlang voor brouwerij InBev aan de slag, om vervolgens in zowel Brazilië, China als Dubai als horecaonde­rnemer te werken. Zo was hij mee betrokken bij het Belgian Beer Café in de Chinese hoofdstad Peking en een Belgisch restaurant in het Braziliaan­se São Paulo. Onlangs had hij ook een Braziliaan­s-Belgisch marketingb­edrijf opgericht dat onder meer Belgische bieren in Brazilië wilde lanceren.

De komende dagen moet duidelijk worden hoe zwaar het bewijsmate­riaal tegen Devos weegt. De Braziliaan­se speurders willen alvast weten waarom hij kort na de dubbele moord naar een Braziliaan­se stad drie uur verderop verhuisde, om vervolgens ook nog eens verschille­nde jaren naar het buitenland te trekken. Pas begin dit jaar vestigde hij zich opnieuw in Brazilië.

 ?? FOTO RR ?? Steve Henri Devos is een bekend figuur in het wereldje van Belgische expats die op verschille­nde plekken in de wereld werken.
FOTO RR Steve Henri Devos is een bekend figuur in het wereldje van Belgische expats die op verschille­nde plekken in de wereld werken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium