Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het schip zinkt, het spektakel niet

- GUY VAN VLIET

Van New York tot Londen: de bekroonde musical Titanic stond in alle grote musicalste­den. Maar de Vlaamse versie belooft nog specialer te worden. Dat dit spektakel wordt opgevoerd vanop het water is maar een van de redenen waarom het een aanrader is.

De ongeziene setting

Het Donkmeer is sowieso al een uitzonderl­ijke en spectacula­ire locatie voor het spelen van musicals in openlucht. Maar nooit eerder kwam het rustige meer, met water zo vlak als tijdens die onheilsnac­ht toen, zo goed tot zijn recht als bij Titanic. Het tragische verhaal over het onzinkbare schip dat tóch vergaat, wordt gebracht vanop een ponton in het meer. De musical speelt zich dus af op het water. In de eerste scène stappen de passagiers en bemanning effectief vanop het land aan boord. Dat moet de kijker een filmische ervaring opleveren.

Het échte verhaal

Vergeet Jack en Rose uit de kaskraker van James Cameron. Wat er écht gebeurde met de Titanic en zijn opvarenden is zo tragisch dat er niets verzonnen hoeft te worden. De musical volgt het wel en wee van de opvarenden van het legendaris­che schip dat bij zijn allereerst­e reis in 1912 meteen zonk. Hoogmoed werd duur betaald toen het schip een ijsberg raakte en verging, de meeste opvarenden met zich meenemend in het ijzige water. Maar zowel over de overlevend­en als over de gestorvene­n is er heel wat bekend. Dat maakt het mogelijk om hun échte verhaal te vertellen; dat van de kapitein en de rijkelui én dat van de laagsten in rang en de passagiers in derde klasse.

De ijzersterk­e muziek

Titanic moet het ook zonder Celine Dion stellen, maar u zal My Heart Will Go On niet missen. De muziek en songtekste­n van Maury Yeston en het script van Peter Stone wonnen samen een Academy Award, een Emmy Award, een Olivier Award en drie Tony Awards. De originele Broadwaypr­oductie won vijf Tony Awards. De muziek klinkt episch in Vaarwel Titanic, als het schip afvaart. Je voelt het schip stomen en dampen in het lied van stoker Bartlett. Het drama spat er af als de Titanic zinkt en iedereen zich naar de reddingssl­oepen rept. Alle mogelijke emoties gebald in één musical en één score.

De creativite­it

De grandeur van de Titanic komt ook tot uiting in deze voorstelli­ng. Op de openluchts­cène staat het grootste decor dat ooit werd gebouwd op het Donkmeer: 80 meter breed en 18 meter hoog. Het epos speelt zich af tussen de blauwdrukk­en van de plannen van het schip. Er hangen 350 kostuums klaar voor de 115 acteurs. Maar er zijn ook tientallen reiskoffer­s en valiezen, een paar honderd wijn-, champagne- en cognacglaz­en, kilo’s kreeft en uiteraard ook een massa dekens en reddingves­ten. Al die rekwisiete­n werden verzameld tijdens een speurtocht door heel Europa, want spullen uit 1912 vind je niet in Ikea of de kringwinke­l. Minstens even veel creativite­it zal nodig zijn om het zinken van de Titanic in beeld te brengen. Hoe dat gebeurt, blijft geheim tot de première. Maar dat het schip zinkt en dat heel wat opvarenden aan het eind van de voorstelli­ng in het water belanden, staat nu al vast.

De vele BV’s

Er zijn Bekende Vlamingen aan boord, maar het wemelt in de eerste plaats van de Bijzondere Vertolkers. Met onder meer Michiel De Meyer, Ivan Pecnik, Goele De Raedt, Line Ellegiers en Dorian Liveyns heeft Titanic sterke profs aan boord. Maar er zijn ook die meer dan honderd liefhebber­s op het podium, plus de massa medewerker­s die zich met hart en ziel smijten om het publiek een unieke ervaring te bieden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? De setting, de decors en rekwisiete­n, de cast: Titanic, de musical
heeft de troeven in handen om tot een succes uit te groeien.
FOTO'S JORIS HERREGODS De setting, de decors en rekwisiete­n, de cast: Titanic, de musical heeft de troeven in handen om tot een succes uit te groeien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium