Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ridders, roofvogels en ruïnes

FEEST IN DE ABDIJ ZA 17/08 | ABDIJ TEN DUINEN | KOKSIJDE | WWW.TENDUINEN.BE Zon, zee, strand. Geen zomer zonder een bezoek aan onze kust. En ook daar is meer te beleven dan schelpen rapen en zandkastel­en bouwen.

- GUY VAN VLIET

Met het hele gezin de middeleeuw­en herbeleven, tussen ridders, roofvogels en de imposante ruïnes van abdij Ter Duinen in Koksijde: dat kan vandaag tijdens Feest in de Abdij.

Wie altijd al jaloers was op Suske en Wiske als ze weer eens in de teletijdma­chine kropen, kan zaterdag ongetwijfe­ld zijn hart ophalen in abdijmuseu­m Ten Duinen. Tijdens

Feest in de Abdij stappen bezoekers regelrecht in het roemrijke verleden van de legendaris­che abdij, die haar stempel drukte op de hele streek.

“Ten Duinen, gesticht in 1138, was tijdens de middeleeuw­en een van de vijf grote abdijen in Vlaanderen”, kadert Nick Herweyers van Ten Duinen. “Ze had een van de hoogste kerken en vormde zo voor veel mensen een baken aan de kust. De grootte van de kerk wees op de rijkdom, net als de grond. Het domein zelf was 38 hectare groot, maar de abdij bezat ook nog eens 10.000 hectare grond in vier landen. Na de Beeldensto­rm weken de monniken uit en raakte de abdij in verval. Vandaag resten alleen nog ruïnes, terwijl een deel van het gebouw nog onder het zand zit.”

De site ademt geschieden­is, en zeker tijdens Feest in de Abdij. “Je kan de middeleeuw­en herbeleven tijdens dit historisch festival. In en rond hun tentenkamp evoceren de Bourgondië­rs van het Gruuthuse Huishouden het dagelijks leven uit de 15de eeuw. Ze demonstrer­en verschille­nde middeleeuw­se ambachten. Voor stoere kinderen is er een initiatie boogschiet­en, want jagen is nodig om eten in de kookpot te krijgen. Er zijn demonstrat­ies met roofvogels en met schapen. Maar verwacht ook meer ludieke dingen, zoals een middeleeuw­se goochelaar of de theatervoo­rstelling Pas geridderd. Met dit brede programma mikken we vooral op gezinnen met kinderen.”

In het museum en de bijhorende expo van Ten Duinen leren bezoekers de achtergron­d kennen van wat ze tijdens Feest in de Abdij beleven. Ook dat is goed nieuws voor kinderen, want er valt een bijzonder kunstwerk te zien. “Het gespeciali­seerde Antwerpse bedrijf Amazings heeft de abdij nagebouwd in Lego, in het kader van een thematento­onstelling over de bouw van de abdij”, zegt Herweyers.

Of er ooit nog meer van de abdij zal blootgeleg­d worden, is de vraag. “De site is sinds 1986 beschermd als monument. Er zijn heel veel opgravinge­n verricht tussen 1950 en 1980, waarvan we de vondsten momenteel nog altijd aan het verwerken zijn. Alleen al met het in kaart brengen van die gigantisch­e collectie van meer dan 100.000 stukken zijn we nog wel even zoet!”

 ??  ??
 ?? FOTO © LAMBERT J. DERENETTE, LINDA RENETTE ?? Het Antwerpse bedrijf Amazings bouwde de abdij na in Lego.
FOTO © LAMBERT J. DERENETTE, LINDA RENETTE Het Antwerpse bedrijf Amazings bouwde de abdij na in Lego.
 ?? FOTO'S RR ?? Van een middeleeuw­se goochelaar tot roofvogeld­emonstrati­es: met een breed programma mikt Feest in de Abdij vooral op gezinnen met kinderen.
FOTO'S RR Van een middeleeuw­se goochelaar tot roofvogeld­emonstrati­es: met een breed programma mikt Feest in de Abdij vooral op gezinnen met kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium