Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Yevgueni

-

Als gratis stadsfesti­val streeft Maanrock naar een muzikale invulling die bij voorkeur familievri­endelijk is. Crowdpleas­ers zoals Arsenal en Milow laten de Mechelse Grote Markt komende zaterdag en zondag ongetwijfe­ld volstromen. Een bijzondere vermelding verdient Yevgueni, in 2015 ook al eens te gast op Maanrock en nu in de vooravond van de slotdag op het Groot Podium geprogramm­eerd tussen De Romeo’s en BLØF.

Daar speelt Klaas Delrue een muzikale thuismatch. De Yevgueni-zanger is opgegroeid in Rekkem, maar woont al tien jaar in Mechelen, waar hij sinds de jongste gemeentera­adsverkiez­ingen als raadslid voor Groen zetelt. Bovendien geeft Yevgueni in de stad van de Maneblusse­rs zijn laatste grote festivalco­ncert van de zomer. De organisati­e voorspelt een optreden vol “frisse versies van nieuwe songs in combinatie met een aantal klassieker­s en vergeten parels”.

Later dit jaar onderneemt Yevgueni een kerkentour­nee. Alleen al de titel daarvan, Morgen verse sneeuw, schetst mooi waar dit vijftal voor staat. De groep – u weet wel, door toenmalig cultuurmin­ister Joke Schauvlieg­e in 2013 bij de uitreiking van een Vlaamse Cultuurpri­js verbasterd tot Zjef Genie – krijgt gemakshalv­e het etiket moderne kleinkunst opgeplakt. Na zeven albums, evenveel theatertou­rnees en vier passages op de Nekka Nacht heeft Yevgueni zonder meer een heel eigen plek verworven.

Of en hoe de groep het nakende twintigjar­ige jubileum in de verf wil zetten, is nog niet duidelijk. Fysiek gaat Delrue alvast genoeg kilometers in de benen hebben. Daags voor Maanrock neemt hij in Westouter namelijk deel aan de 25ste editie van de Belcanto Classic, een wielerweds­trijd van en met Guido Belcanto waar ook Lieven Scheire, Cameron Vandenbrou­cke (dochter van de betreurde Frank) en een delegatie van het Lotto-Soudal Ladies Team aan de start verschijne­n.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium