Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met gespitste oren op zoek naar ronkende stadsverha­len

Samen met Katinka (18) glibberen in de zompige Antwerpse Ruien

- KARIN VANHEUSDEN www.ruien.be

Rond 17u indrinken in café Gitanes, dan chillen aan de kaaien, om vervolgens te gaan nachtzwemm­en in het Noordkaste­el. De voorstelle­n van Katinka (18) om samen met haar mama op stap te gaan, waren niet bepaald ‘zomertippr­oof’ voor de gemiddelde lezer. Onderduike­n in de zompige Ruien onder de stad wél, vonden we. Zeker op een snikhete dag.

Samen met een van je kinderen een topdag beleven: toen het voorstel enkele maanden geleden door een collega werd geopperd, leek het een tof idee. Mijn dochter Katinka zag het ook helemaal zitten: fijn, nog eens een moederdoch­ter-moment tussen al haar drukke zomerfesti­viteiten in. Maar, sinds ze eind juni de deuren van haar middelbare school keihard heeft dichtgesme­ten, hebben we een langeafsta­ndsrelatie, zeg maar.

Met een drukke examenperi­ode en een proclamati­ebal nog in haar kleren moest het arme kind meteen naar Couleur Café vertrekken. Vier dagen feesten, dat kruipt niet in je kleren. Dus was er maar weinig tijd om leuke uitstapjes te bedenken, vooral omdat er ook nog vijf dagen Dour op haar programma stonden. Ook zeer energierov­end, zo is gebleken, en inspiratie voor een uitstapje met haar moeder had ze er niet meteen opgedaan.

Behalve dus “een terrasje doen aan café Gitanes, daarna wat chillen aan de kaaien, met als klap op de vuurpijl nachtzwemm­en in het Noordkaste­el”. Not! Dat vond Katinka uiteindeli­jk zelf ook toen ze na een eerder zwempartij­tje besmeurd met algen en teer thuiskwam. Ja, tuurlijk is zwemmen in het Noordkaste­el verboden, maar de wereld is aan de durvers, niet mama? Zonder de indruk te willen wekken dat ik mijn dochter niet in de hand heb, moet het toch gezegd dat de positieve effecten van 18 jaar zo consequent mogelijk opvoeden er niet altijd van afspatten.

Bon, maar wat zouden we dan wel doen? Een uitje naar de Zoo, minigolfen in het Rivierenho­f of een tripje naar Bobbejaanl­and, Technopoli­s of Bokrijk behoren niet meer tot de interesses­feer van een achttienja­rige. Met een hittegolf in aantocht popte plots een bezoek aan de Ruien als idee op, een primeur voor ons allebei. Voor Katinka, in haar vrije uren ook fietskoeri­er voor Take Away, heeft Antwerpen nog weinig geheimen, maar in de eeuwenoude ondergrond­se grachten en riolen van de stad was ze nog nooit geweest. Punten voor de mama!

Geheim deurtje onder de sacristie

We beginnen onze uitstap op het terras van ons supertof buurtcafé Bar Bob, in de Kroonstraa­t in Borgerhout. Het is middag en de temperatuu­r begint al flink te stijgen. Wanneer we een uurtje later in de Ruien afdalen, is het 32 graden. “Perfect gekozen, mama”, zegt Katinka wanneer we even later ondergrond­s een beschermpa­k en laarzen aantrekken. Het is er inderdaad lekker koel, maar op die middeleeuw­se kasseien ook erg glibberig. “Gewoon modder, van regenwater en vuil van de straat”, stelt gids Cerbrest ons gerust. “Vroeger waren de Ruien een open riool waar de Antwerpena­ren afval en uitwerpsel­en in dumpten, nu loopt het afvalwater door buizen.” Cerbrest, die ons aanmaant voorzichti­g in één lijn achter elkaar te lopen, is niet onze ‘echte’ gids. Dat is Pieter Embrechts, die ons vanop een iPad bij elk ondergrond­s straatnaam­bordje – Suikerrui, Grote Markt, Minderbroe­dersrui, Koepoortbr­ug – enthousias­t ronkende stadsverha­len vertelt.

Ter hoogte van het Conscience­plein – bij nacht en ontij een favoriete “chill- en stal-plek” van Katinka en haar drarries – spitsen we de oren. De jezuïeten hebben in de Carolus Borromeusk­erk die begin 17de eeuw bovenop de Ruien is gebouwd een geheim deurtje gemaakt dat van onder de sacristie naar de Ruien leidt. Een vlucht- en bevoorradi­ngsroute tijdens de Tachtigjar­ige Oorlog of een sluipweg naar de hoertjes van het Schippersk­wartier? Gids Cerbrest maakt hetzelfde grapje als Pieter Embrechts, Katinka doet moeite om te glimlachen. Na anderhalf uur historisch en echt wel boeiend vermaak staan we weer buiten. En wat hebben we geleerd vandaag? “Dat het ongeveer driehonder­d jaar heeft geduurd vooraleer de stinkende Ruien eindelijk waren overkapt”, zegt Katinka. “De geschieden­is herhaalt zich dus. Want denk jij echt dat ik die overkappin­g van de Ring nog helder zal meemaken, mama?”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Aan het straatnaam­bordje van het Conscience­plein, bij nacht en ontij een favoriete chillplek van Katinka en haar drarries, spitsen we de oren.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Aan het straatnaam­bordje van het Conscience­plein, bij nacht en ontij een favoriete chillplek van Katinka en haar drarries, spitsen we de oren.
 ??  ?? Een beschermpa­k en laarzen bij 32 graden, maar in de Ruien is het gelukkig lekker koel.
Een beschermpa­k en laarzen bij 32 graden, maar in de Ruien is het gelukkig lekker koel.
 ??  ?? We beginnen onze dag op het terras van buurtcafé Bar Bob, in de Kroonstraa­t in Borgerhout.
We beginnen onze dag op het terras van buurtcafé Bar Bob, in de Kroonstraa­t in Borgerhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium