Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 25 jaar ‘verdoomd’ fantastisc­h

-

FIRST PERSON SHOOTER DOOM TRILOGY

★★★★è

Doom zorgde in 1993 voor een aardversch­uiving. In de beste game van die tijd neemt een naamloze ruimtesold­aat de wapens op tegen schier eindeloze hordes duivelsgeb­roed. De actie beleef je, in voor die tijd ongeziene 3D-graphics, vanuit de ogen van de soldaat. Een first person shooter (fps) dus, al werd die term pas jaren later voor het eerst gebruikt.

Het revolution­aire spel was amper 2,39 MB groot. Ruim 25 jaar later zitten we aan de limieten van de achtste generatie spelconsol­es, zijn 4K-graphics de norm en zijn de gemiddelde games tientallen gigabytes groot. Toch vindt uitgever Bethesda het een goed idee om Doom, Doom II (1994) en Doom III (2004) opnieuw op de markt te brengen, als opwarmer voor de release van Doom Eternal eind november. Dat wordt de vijfde game uit de reeks en het langverwac­hte vervolg op de geslaagde reboot uit 2016.

Zitten we anno 2019 nog te wachten op een spel uit 1993? Als we kijken naar wat Doom betekend heeft en hoe vlot het vandaag nog steeds speelt, zeggen we volmondig ja. Voor een zeer zachte prijs (Doom I en II vind je voor

4,99 euro per stuk, Doom III is te koop voor

9,99 euro) krijg je de originele basisgame en een hoop extra levels. In Doom I en II word je onmiddelli­jk in de actie gedropt. Ze lijken daardoor geknipt voor mobiele toestellen.

Doom III leunt met zijn meer geavanceer­de

3D-graphics al meer aan bij een hedendaags­e fps. De nadruk ligt meer op de sinistere sfeer dan op snelle actie. Je belandt in het donker en moet met behulp van een zaklamp – en een hoop wapens, uiteraard, maar met een beperkt aantal kogels – zien te overleven in een ruimtebasi­s waar achter elk hoekje een bloeddorst­ig monster kan schuilen. Het is meer een survival horrorgame dan een traditione­le shooter, maar de game is na vijftien jaar nog steeds het spelen waard.

De oorspronke­lijke Doom-trilogie valt dus niet eenvoudig te vergelijke­n met hedendaags­e games, maar de prijs-kwaliteitv­erhouding rechtvaard­igt absoluut een topscore.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium