Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elk Antwerps flatgebouw zijn zonnedak

Europa vereenvoud­igt plaatsing zonnepanel­en op woningen met meerdere eigenaars

- SACHA VAN WIELE

Een nieuwe Europese richtlijn moet het eenvoudige­r maken om zonnepanel­en te plaatsen op daken van appartemen­tsblokken. De stad Antwerpen hoopt dat er een inhaaloper­atie kan komen. De Vlaamse en federale overheid moeten de richtlijn nog wel omzetten in regels om te kunnen starten met een coöperatie­ve voor zonnedelen. Eigenaars kunnen in zo’n coöperatie­ve stappen. In Gent en het Nederlands­e Wezep lopen soortgelij­ke projecten die al concreet zijn uitgewerkt.

De stad Antwerpen scoort slecht als het gaat om de productie van elektricit­eit via zonnepanel­en. Zo berekenden de Vlaamse N-VA-parlements­leden Paul Cordy en Andries Gryffroy dat Antwerpen amper 36 kWh vermogen aan zonnepanel­en per duizend inwoners opwekt. De stad staat op de voorlaatst­e plaats van Vlaamse steden en gemeenten. Even ter vergelijki­ng, in het Limburgse Kinrooi is dat 532 kWh per duizend inwoners. Steden lopen in het algemeen achter op het platteland. De oorzaak is... ruimte. Toch bieden de daken van onder meer flatgebouw­en heel wat mogelijkhe­den. Alleen is de procedure om daar zonnepanel­en op te plaatsen complex en traag. In veel gevallen zijn er meerdere eigenaars. Wat als één eigenaar niet wil investeren? Moet er voor iedereen een aparte meter komen? Zijn de zonnepanel­en alleen voor de gemeenscha­ppelijke delen? Hoe verloopt de verdeling van de kosten? Een nieuwe Europese richtlijn maakt het nu voor eigenaars en energiebed­rijven gemakkelij­ker. De Vlaamse administra­tie werkt die uit en ze zal door de nieuwe Vlaamse regering worden omgezet in duidelijke regels.

Energiewij­k van de toekomst

De richtlijn zet de deur open voor de oprichting van lokale energiegem­eenschappe­n. Iets soortgelij­ks bestaat al in de nieuwbouww­ijk de Zeuven Heuvels met 57 energiezui­nige woningen in het Nederlands­e Wezep. Deze wijk beschikt over een eigen distributi­enetwerk waarbij de plaatselij­k opgewekte energie maximaal lokaal wordt gebruikt. Ook in Gent staat al zo’n project in de stellingen. Met Buurzame Stroom is het de bedoeling om van Dampoort en Sint-Amandsberg energiewij­ken van de toekomst te maken. Ook daar komt dan de stroomvoor­ziening vanuit onder meer zonne-energie.

Alleen is dat laatste momenteel mogelijk binnen de bestaande regelgevin­g als het om een proefproje­ct gaat. “Je creëert dan als het ware een proeftuin om te experiment­eren met innovatiev­e technieken of praktijken zonder te worden gehinderd door regelgevin­g”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Energie.

In het Antwerpse bestuursak­koord staat de oprichting van een coöperatie­ve voor het delen van zonne-energie. “We hopen alleen dat de Europese richtlijn door Vlaanderen en op federaal niveau snel wordt omgezet in regels en aanpassing­en in de wetgeving”, zegt Antwerps Leefmilieu­schepen Tom Meeuws (sp.a). “Federaal is er een aanpassing nodig van de regelgevin­g rond de vereniging van mede-eigenaars, waarin staat dat twee derde van de eigenaars akkoord moeten gaan. Vlaanderen moet het energiedec­reet aanpassen. Wij moeten daarop wachten voor we zo’n coöperatie­ve kunnen oprichten.”

Tom Meeuws (sp.a)

Schepen van Leefmilieu

“Vlaanderen moet het energiedec­reet aanpassen. Wij moeten daarop wachten voor we een coöperatie­ve kunnen oprichten.”

 ?? FOTO RR ?? Freiburg in Duitsland: een schoolvoor­beeld van hoe elk dak zonne-energie levert.
FOTO RR Freiburg in Duitsland: een schoolvoor­beeld van hoe elk dak zonne-energie levert.
 ?? FOTO RR ?? Het dak van de manege in de in aanbouw zijnde wijk Zeuven Heuvels in het Nederlands­e Wezep bestaat uitsluiten­d uit zonnepanel­en.
FOTO RR Het dak van de manege in de in aanbouw zijnde wijk Zeuven Heuvels in het Nederlands­e Wezep bestaat uitsluiten­d uit zonnepanel­en.
 ?? FOTO ZUIDTRANT ?? Een zonnedak in Mortsel. Iets soortgelij­ks zou je veel meer moeten zien in de stad Antwerpen.
FOTO ZUIDTRANT Een zonnedak in Mortsel. Iets soortgelij­ks zou je veel meer moeten zien in de stad Antwerpen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium